Hoppa till huvudinnehåll

En av alla tiders idrottare lägger av – Ole Einar Björndalens fantastiska karriär över

Ole Einar Björndalen, december 2017.
En vintersportikon stiger åt sidan. Ole Einar Björndalen, december 2017. Bild: All Over Press Ole Einar Bjørndalen

Skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen avslutar sin karriär på grund av hjärtproblem. Den sista säsongen blev en missräkning – efter en som helhet alldeles strålande karriär.

13 medaljer i OS: Åtta guld, fyra silver, ett brons.

45 medaljer i VM: Tjugo guld, fjorton silver, elva brons.

133 segrar i världscupen, sex totaltitlar.

En förbluffande framgångsrik karriär tar slut när Ole Einar Björndalen som 44-åring sätter punkt. Björndalen offentliggjorde sitt beslut under en presskonferens i dag.

Jag skulle gärna ha sagt att jag var mätt och belåten nu men det är jag inte

Björndalen berättade att han förra sommaren led av hjärtflimmer. Med tårar i ögonen konstaterade han att han gärna hade fortsatt åtminstone en säsong till, men hjärtproblemen grusade planerna.

– Min motivation har varit helt otrolig. Jag skulle gärna ha sagt att jag var mätt och belåten nu men det är jag inte. Jag tar beslutet i samråd med läkarna och familjen, sade Björndalen.

Ole Einar Björndalen med sina fyra OS-guld 2002.
Björndalen sopade rent prisbordet i OS i Salt Lake City 2002. Ole Einar Björndalen med sina fyra OS-guld 2002. Bild: imago/Sven Simon/All Over Press Ole Einar Bjørndalen

Den sista säsongen blev en besvikelse för Björndalen som inte rymdes med i Norges lag till OS i Pyeongchang. Hans bästa världscupsplacering i vinter var tolfteplatsen i Kontiolahtis sprint.

Björndalen gjorde OS-debut redan i Lillehammer 1994 och vann åtta år senare fyra guld i Salt Lake City. Han deltog sammanlagt i sex OS.

Den levande legendaren är alla tiders näst bästa olympiska vinteridrottare bakom längdåkaren Marit Björgen som har fler brons (3) än sin landsman. Björn Dählie har likaså åtta guld och fyra silver, men inga brons.

EDIT kl. 13.55: Artikeln uppdaterad med att Björndalen bekräftat att han lägger av på grund av hjärtproblemen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport