Hoppa till huvudinnehåll

Gunvor Kronman om Konstsamfundets nya vd: Vi har inga färdiga namn

Gunvor Kronman i blå dräkt, poserar i ingångsaulan på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Gunvor Kronman säger att det inte brådskar med att rekrytera ny vd för Konstsamfundet. Gunvor Kronman i blå dräkt, poserar i ingångsaulan på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo. Bild: Hanaholmen Gunvor Kronman,Hanaholmens kulturcentrum

Ingen brådska. Rätt person med brett kunnande behövs. Vi har tid till årets slut. Här några kommentarer om rekryteringen av ny vd för Konstsamfundet efter avgående Kaj-Gustaf Bergh via samfundets styrelseordförande Gunvor Kronman. Anonyma kommentarer kring vd-frågan hittar du längst ner i artikeln.

- Vi söker en person som kan förverkliga Konstsamfundets breda uppdrag. Vi har många åtaganden, allt från lantbruk, publicistik och kultur till utbildning.

Kronman efterlyser en person som har en god förståelse för det uppdrag Konstsamfundet har och respekterar de olika delarna som ingår i det.

K-G Bergh säger i en intervju för Svenska Yle att tidningarna och varuhusen hör till de största utmaningarna just nu, hur kommenterar du det?

- Just nu är det de frågorna som sysselsätter oss mest men vi har också många andra stora saker på gång.

- Vi har ett fint, nytt konstmuseum som öppnar om några månader. Vi har också mycket stödverksamhet inom kulturfältet som vi hela tiden jobbar för att förbättra.

Ett exempel Kronman vill lyfta fram är filmproduktion på svenska.

- Många känner kanske inte till att Konstsamfundet är en av de viktigaste stödinstanserna för film på svenska i Finland.

Hon betonar att också den här verksamheten innebär utmaningar, fast den går bra.

Kort ansökningstid väcker frågor

Ansökningstiden är väldigt kort, i annonsen i Hbl nämns 15.4 som utgångsdatum - varför?

- Det är viktigt att påpeka att annonsering i Hbl inte är enda sättet vi rekryterar på. Vi har inte bråttom nu.

- Vi har en bra sittande vd med ett kontrakt vi respekterar. I dagens läge söker man personer på arbetsmarknaden på olika sätt. Vi söker efter lämpliga personer också på andra sätt och vi har inte någon tajt tidtabell.

Konstsamfundets annons i Hbl, där man söker efter ny vd efter Kaj-Gustaf Bergh.
Annons i Hbl den 3.4.2018. Konstsamfundets annons i Hbl, där man söker efter ny vd efter Kaj-Gustaf Bergh. Bild: Yle/Anna Savonius Konstsamfundet,rekrytering av arbetskraft,verkställande direktör

Vilken är tidtabellen?

- Den kan väl gå till årets slut innan vi har en ny person vid rodret.

Rekryteringen är nog en öppen process

Att ansökningstiden i tidningsannonsen är så kort ger bilden av att valet redan är gjort och att ni enbart uppfyller en formalitet via annonsering?

- Nej, det finns inga färdiga svar. Det här är nog en öppen process.

Söker ni efter en man eller kvinna till vd för Konstsamfundet?

- Det har ingen betydelse. Huvudsaken att vi hittar den bästa personen för uppdraget.

Ni nämner i annonsen att ni söker en person som behärskar "coachande ledarskap", vad innebär det?

- Konstsamfundet är en koncern som består av många olika delar, med olika styrelser och vd:ar. Det stödet som en koncern-vd har gett och behöver ge de olika delarna är en viktig del av arbetsbeskrivningen.

Faktum är att vi redan placerat en stor del av pengarna från Sponda-affären

Konstsamfundet fick 330 miljoner via Sponda-affären och de pengarna är veterligen inte ännu placerade. Bland annat det här tar den nya vd:n ställning till. Vad ska de här pengarna användas till?

- Faktum är att vi redan har placerat en stor del av pengarna. Det är viktigt att pengarna jobbar för Konstsamfundet och att avkastningen är så god som möjligt.

Kronman säger att Konstsamfundet har omstrukturerat sin förmögenhetsbild rejält.

Gunvor Kronman är vd för Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Kronman är vd vid Hanaholmens kulturcentrum i Esbo men även styrelseordförande för otaliga styrelser, bland annat Konstsamfundet. Gunvor Kronman är vd för Hanaholmens kulturcentrum i Esbo. Bild: Hanaholmen Gunvor Kronman,Hanaholmens kulturcentrum

- Vi har betydligt mer aktietyngd nu än tidigare - också aktiemassa. Vi köpte ju in oss i Technopolis för en del av inkomsterna via Sponda-affären.

- Här har ju sittande vd:n gjort ett fantastiskt arbete.

- Vi sitter inte och väntar på att en ny person ska tillträda. Vi jobbar nog på hela tiden.

Telefonerna går heta men få vill tippa i eget namn

Stockmann är en belastning för Konstsamfundet, problemet när en stiftelse är storägare är att det är oerhört svårt att avyttra större aktieinnehav för att det ger en signal om att allt inte är som det borde vara med företaget

Spekulationerna kring K-G Berghs efterträdare går heta men få av dem Svenska Yle ringt upp vill förekomma med eget namn. Här några kommentarer kring vd-bytet.:

  • Det skulle behövas en person som kan stå för kontinuiteten när det gäller Konstsamfundets placeringar. Carl Haglund är ju van med snabba ryck och kunde vara rätt person för uppdraget. Dessutom har ju Haglund ett brett nätverk i samhällspolitiken. Jag tror inte på Stefan Wallin, däremot kunde han efterträda Nils Torvalds i Bryssel.
  • Bergh har inte varit speciellt bevandrad i den finlandssvenska pressen, inget tidningshus mår bra av att byta vd fyra gånger på fem år. Kombinationen Kaj-Gustaf Bergh och Barbro Teir har varit en katastrof för KSF-media.
  • I dagens läge finns det ingen inom Konstsamfundet som innehar samma expertis i fastighetsfrågor som Bergh. Å andra sidan behöver kanske Konstsamfundet inte något finansiellt geni utan en person med sunt förnuft som är kulturellt bevandrad och har ett intresse för finlandssvenska frågor.
  • Bygget av affärskomplexet Forum är Konstsamfundets bästa affär genom tiderna. Det var politices magister C-O Tallgren som var den drivande kraften bakom Forum-projektet och han hade inga speciella försänkningar i näringslivet. Med vilja och lite god tur kan man nog lyckas fastän man inte har någon bakgrund i näringslivet.
  • Stockmann är en belastning för Konstsamfundet, problemet när en stiftelse är storägare är att det är oerhört svårt att avyttra större aktieinnehav för att det ger en signal om att allt inte är som det borde vara med företaget. Egentligen borde stiftelser inte äga mer än fem procent av börsbolag så man snabbt kan bli av med sina innehav om det uppstår någon kris.
  • När det gäller Berghs efterträdare tror jag att det är ganska omöjligt att tippa men uppenbart är att vi måste söka utanför kretsen av de "vanligen misstänkta".
  • Läs också

    Nyligen publicerat - Inrikes