Hoppa till huvudinnehåll

Hua Dong fick inte åka med Viking Line på grund av vattenkokare

resenär
Hua Dong är besviken på Viking Line resenär Bild: Linda Söderlund resenär

Flera passagerare har på sistone blivit förvånade över att säkerhetskontrollerna till Sverigebåtarna börjar vara lika stränga som på flygfälten.

Viking Line bekräftar att man har skärpt säkerheten på båtarna vilket har lett till att ordningsvakter går igenom passagerarnas bagage i hamnen.

Enligt Viking Lines ordningsregler är det inte tillåtet att ta med sig livsmedel ombord. Inte heller vattenkokare eller andra redskap avsedda för tillredning av mat får tas med på resan.

För Hua Dong och hans gravida fru ledde det här till att de inte fick åka på kryssning till Åland eftersom säkerhetsvakterna upptäckte en vattenkokare i bagaget. Vattenkokaren fanns med för att frun skulle få koka vatten under resan.

Paret hade ingen aning om att vattenkokare är förbjudna och trots att de åkt Viking Line flera gånger förr hade de inte varit med om att säkerhetsvakter går igenom bagaget.

Det är otroligt att sådant här sker i Sverige, det är ju missbruk av makt!― Hua Dong

Säkerhetsvakten krävde att vattenkokaren skulle slängas, annars skulle det inte bli någon kryssning. Paret ville inte slänga bort vattenkokaren eftersom den var en bröllopspresent och bad om en möjlighet att få förvara vattenkokaren i hamnen, men där tog säkerhetsvaktens tålamod slut.

Vakten kallade på sin chef som bad resenärerna lämna hamnen.

När Hua Dong blev upprörd, skrattade chefen och kallade på fler säkerhetsvakter som på ett bryskt sätt grabbade tag i Hua Dong och ledde ut honom från terminalen.

Vakterna flinade

Enligt Hua Dong flinade vakterna och verkade tycka att händelsen var komisk och de vägrade uppge sina namn.

- Det är otroligt att sådant här sker i Sverige. Det här är missbruk av makt.

Hua Dong är ursprungligen från Kina, men har svårt att avgöra om vakternas agerande var rasistiskt.

- Jag vet inte, många av vakterna var inte svenskar. Men säkerhetsvakter borde ha en chef som man kan resonera med och som inte agerar som man gör i en diktatur.

- Jag skulle inte rekommendera någon att åka med Viking Line förrän det här är utrett. Tidigare har jag åkt på många kryssningar med gäster från Kina, säger Hua Dong.

Viking Line: Om känslorna gått varma måste personalen lugna ner situationen

Kaj Takolander, marknadsdirektör på Viking Line, svarar i TV-nytt på kritiken och säger att något måste ha gått fel i kommunikationen.

– Det är beklagligt att kunden upplever det på det här sättet.

Han vågar inte säga om det var Viking Lines egen personal som Hua Dong mötte eller något av de utomstående vaktbolag rederiet anlitar när de egna resurserna inte räcker till.

– Men det är klart att om det uppstått någon typ av kommunikationsproblem och det har eskalerat och känslorna gått varma måste säkerhetspersonalen naturligtvis lugna ner situationen. De övriga passagerarna måste man också ta hänsyn till.

Försöker informera om allt väsentligt

Kaj Takolander påminner också om att de striktare kontrollerna och reglerna finns där av en mycket praktisk orsak. Mat och köksapparatur smutsar ner betydligt mer och materialet i hytterna är inte anpassat för det här.

Det generellt sett lite mer spända läget i samhället motiverar också skärpta kontroller i hamnarna, enligt Takolander.

Har ni informerat passagerarna tillräckligt om vilka föremål som är förbjudna?

– Vi försöker nog informera om allt det väsentliga. En annan sak är att det är svårt att få igenom budskapet, det är mycket att läsa. Det finns många direktiv och regelverk i de allmänna resevillkoren. Folk brukar tyvärr inte sätta sig så djupt in i dem.

Hur går ni vidare med Hua Dongs fall?

– Vi ska se igenom det och se om det förekommit några oegentligheter och om det finns orsak att förtydliga direktiven till personalen.