Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens förbund ordnar stort vargmöte i juni – hoppas på representanter från ministeriet

En hop med människor under ett vargmöte i Pörtom.
Den 20. mars ordnades ett informationstillfälle om varg i Pörtom i Närpes. En hop med människor under ett vargmöte i Pörtom. Bild: Yle/Juho Karlsson varg,Österbotten,Närpes,möten,Pörtom

Österbottens förbund siktar på att ordna ett vargmöte i juni. Förhoppningen är att få folk från jord- och skogsbruksministeriet att närvara. Före det ordnar Vörå kommun ett möte den 18 april.

När vargen blir allt mer närgången duggar också mötena tätt. Landskapsdirektör Kaj Suomela hoppas få till stånd en paneldebatt med sakkunniga i juni.

Utan personer som faktiskt kan påverka beslut rörande vargen blir det lätt bara diskussioner utan några konkreta följder.

Kommer någon med egentlig beslutsmakt att delta?

- Det jobbar vi för. Tanken är att vi ska ha med folk från ministeriet, säger Suomela.

"Klart att det är oroväckande"

Frågan tycks än mer angelägen med tanke på hunden i Oravais som fick sätta livet till natten till måndag.

- Läget har eskalerat sen vi diskuterade frågan första gången. Och nu när en hund stryker med är det klart att det är oroväckande, säger Suomela.

Han hoppas också att man kan få fram all behövlig statistik: Hur många vargar har vi, hur många är observationerna och vad är läget jämfört med resten av landet. Uppdaterade siffror har utlovats av Luke i början av juni.

Under pågående vecka börjar man boka folk, en del har redan meddelat att de kommer. Ännu i det här skedet har man ingen exakt tidpunkt eller plats för mötet.

Möte i Särkimo den 18 april

Under tisdagen blev det också klart att Vörå kommun ordnar ett informationstillfälle om vargen den 18 april i Särkimo skola.

- Vi valde Särkimo eftersom det har förekommit en hel del vargobservationer i skärgården, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Medverkar gör åtminstone Kaj Granlund, som studerat vargar och gett ut en bok på ämnet, riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) och jaktchef Stefan Pellas. Upplägget är samma som på mötet i Pörtom i Närpes: Att informera.

Du ser ingen risk för att det blir samma frågor och samma svar som tidigare?

- Framförallt får vi ut informationen till fler personer. Men det kan ju hända att det hinner hända saker under de kommande veckorna, att vi får ny information, säger Ollikainen.

Faktum är också att polisen har makten att göra bedömningen när en varg ska fördrivas och när den ska avlivas. Polisen var på plats på mötet i Pörtom och kommer kanske också att medverka i Särkimo.

Skrivelse till polisen

Under tisdagen skickade Vörå kommun en skrivelse till Polisinrättningen i Österbotten, där man understryker att man oroar sig för kommuninvånarnas säkerhet.

- En fördrivning av vargen hjälper inte enligt vårt synsätt situationen och den oro som finns, skriver Ollikainen, styrelseordförande Rainer Bystedt (SFP) och fullmäktigeordförande Kjell Heir (SFP).

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten