Hoppa till huvudinnehåll

Toppolitiker i Lovisa ska jobba med stadens arbetslösa ungdomar

Mia Heijnsbroek-Wiren
Mia Heijnsbroek-Wirén, arkivbild. Mia Heijnsbroek-Wiren Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Mia Heijnsbroek-wiren,mia heijnsbroek-wirén

Stadsstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) börjar jobba som projektarbetare på det nya servicekontoret Navigatorn från och med april.

Navigatorn ska hjälpa 15-30-åriga unga att hitta sin plats i studie- eller arbetslivet. Servicekontoret öppnar sina dörrar på Drottninggatan 18 i centrum av Lovisa i mitten av april.

Tanken är att de unga ska få stöd, hjälp och information från ett och samma ställe.

- Vi har utmaningar i Lovisa med både ungdomsarbetslöshet och med att ganska många unga har blivit utanför studielivet. Att hjälpa dem är nog det viktigaste vi ska jobba med, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.

De senaste tio åren har Heijnsbroek-Wirén jobbat som lärare på det andra stadiet, senast på Prakticum.

- Framförallt när det gäller utbildning upplever jag att jag har mycket att ge de unga i Lovisa, säger Heijnsbroek-Wirén.

Sökte först jobb som koordinator

Mia Heijnsbroek-Wirén sökte först jobbet som ansvarig koordinator för Navigatorn. Jobbet intresserade 15 personer. Efter intervjuer blev Patrick Nyholm vald till koordinator.

- Sedan blev jag tillfrågad om den här halva tjänsten som projektarbetare. Det är jättefint att kunna jobba i sin egen stad och det att tjänsten är på halvtid passar mig bra, säger Heijnsbroek-Wirén.

Att kombinera jobbet på Navigatorn med posten som stadsstyrelseordförande går bra enligt Mia Heijnsbroek-Wirén.

- Min post som stadsstyrelseordförande ställer inte till med problem för mitt jobb på Navigatorn. Det vet jag. En stadsstyrelseordförande måste också arbeta, säger Heijnsbroek-Wirén.

I Borgå är man nöjda med navigatorn

Navigatorn i Lovisa är ett treårigt EU-finansierat projekt med en budget på 360 000 euro. Staden ställer upp med 90 000 euro.

- Det handlar om ett projekt som redan finns i många städer i Finland. Bland annat har Navigatorn verkat ett antal år i Borgå och de unga är nöjda där, säger Heijnsbroek-Wirén.

Tröskeln till Navigatorn är låg och ingen tidsbeställning behövs på förhand. Det är bara för de unga att titta in.