Hoppa till huvudinnehåll

Toppolitiker i Lovisa ska jobba med stadens arbetslösa ungdomar

Mia Heijnsbroek-Wiren
Mia Heijnsbroek-Wirén, arkivbild. Mia Heijnsbroek-Wiren Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Mia Heijnsbroek-wiren,mia heijnsbroek-wirén

Stadsstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) börjar jobba som projektarbetare på det nya servicekontoret Navigatorn från och med april.

Navigatorn ska hjälpa 15-30-åriga unga att hitta sin plats i studie- eller arbetslivet. Servicekontoret öppnar sina dörrar på Drottninggatan 18 i centrum av Lovisa i mitten av april.

Tanken är att de unga ska få stöd, hjälp och information från ett och samma ställe.

- Vi har utmaningar i Lovisa med både ungdomsarbetslöshet och med att ganska många unga har blivit utanför studielivet. Att hjälpa dem är nog det viktigaste vi ska jobba med, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.

De senaste tio åren har Heijnsbroek-Wirén jobbat som lärare på det andra stadiet, senast på Prakticum.

- Framförallt när det gäller utbildning upplever jag att jag har mycket att ge de unga i Lovisa, säger Heijnsbroek-Wirén.

Sökte först jobb som koordinator

Mia Heijnsbroek-Wirén sökte först jobbet som ansvarig koordinator för Navigatorn. Jobbet intresserade 15 personer. Efter intervjuer blev Patrick Nyholm vald till koordinator.

- Sedan blev jag tillfrågad om den här halva tjänsten som projektarbetare. Det är jättefint att kunna jobba i sin egen stad och det att tjänsten är på halvtid passar mig bra, säger Heijnsbroek-Wirén.

Att kombinera jobbet på Navigatorn med posten som stadsstyrelseordförande går bra enligt Mia Heijnsbroek-Wirén.

- Min post som stadsstyrelseordförande ställer inte till med problem för mitt jobb på Navigatorn. Det vet jag. En stadsstyrelseordförande måste också arbeta, säger Heijnsbroek-Wirén.

I Borgå är man nöjda med navigatorn

Navigatorn i Lovisa är ett treårigt EU-finansierat projekt med en budget på 360 000 euro. Staden ställer upp med 90 000 euro.

- Det handlar om ett projekt som redan finns i många städer i Finland. Bland annat har Navigatorn verkat ett antal år i Borgå och de unga är nöjda där, säger Heijnsbroek-Wirén.

Tröskeln till Navigatorn är låg och ingen tidsbeställning behövs på förhand. Det är bara för de unga att titta in.

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Östnyland