Hoppa till huvudinnehåll

Den nybyggda delen av Harjurinteen koulu i Lovisa töms – alla elever och lärare flyttar

harjurinteen koulu i Lovisa
harjurinteen koulu i Lovisa Bild: Yle/Stefan Härus harjurinteen koulu

Harjurinteen koulu i Lovisa har problem med inneluften. På tisdagen beslöt stadsstyrelsen att den nya delen av skolan ska renoveras och att alla elever och lärare flyttar till ersättande lokaler.

Cirka 100 elever har redan flyttat till Valkon koulu och Hamnhuset i Valkom. Nu ska också de elever som är kvar, cirka 115 stycken, flytta.

Verksamheten flyttar för att garantera elevernas och personalens hälsa och arbetsro tills skolan är reparerad, skriver staden i ett pressmeddelande.

Alternativ: Järnhandelns och Valintatalos gamla lokaler

Staden letar nu efter en tillfällig skolbyggnad i närheten av den nuvarande.

Enligt utbildningsdirektören Timo Tenhunen riktar man blicken mot två potentiella lokaler: grannhuset, där den konkursdrabbade järnhandeln funnits, och Valintatalos tidigare lokal på andra sidan stadens centrum.

– Får jag välja så talar jag för järnhandeln, eftersom den är närmare. Då går det smidigt att fortsätta använda skolbyggnadens mat- och gymnastiksalar.

Gymnastiksalen och matsalen hålls i bruk tillsvidare.

Utbildningschefen i Lovisa Timo Tenhunen
Utbildningsdirektören Timo Tenhunen ser helst att den tillfälliga skolbyggnaden ligger nära den nuvarande. Utbildningschefen i Lovisa Timo Tenhunen Bild: Yle/Carmela Walder bildningssektorn

Tenhunen tippar på att undervisningen kan flyttas till de tillfälliga lokalerna i maj. En utmaning är hur lokalerna kan anpassas för undervisning, säger han.

Baracker till nästa läsår?

Uppskattningsvis är skolan stängd högst till början av höstterminen 2019. Tidtabellen klarnar först när staden har alla undersökningsresultat och vet vilka åtgärder som måste vidtas.

I det här skedet förbereder sig Lovisa stad ändå på att skaffa baracker åt eleverna för nästa läsår, 2018-2019.

Rapporten om skolbyggnadens läge blir klar inom april. Staden fattar beslut om fortsatta åtgärder utgående från den.

Stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) säger att utredningsarbetet påskyndas av att verksamheten utryms. Staden och byggentreprenören fortsätter att förhandla om reparationerna och kostnaderna för dem.

– Det viktigaste är att vi kommer åt att göra bra utredningar om konstruktionerna och hela fastigheten. Kontakten med byggherren pågår hela tiden.

Verksamheten i skolans gamla del fortsätter tillsvidare. Staden fortsätter undersöka konstruktionerna i skolans gamla del. Den används av elever i högstadieåldern och elever vid Loviisan lukio.

Nybyggd, nyrenoverad skola

Harjurinteen koulu i Lovisa renoverades och fick ett nybygge 2014, men under det senaste året har det visat sig att det är problem med inneluften.

Tidigare i år rapporterade Yle Östnyland om att förhöjda fukthalter har hittats i skolan.

Förra veckan uttryckte vårdnadshavare sin oro gällande situationen i ett öppet brev riktat till stadsdirektören och stadsstyrelsen.

Läs också