Hoppa till huvudinnehåll

En död efter lavin på Kebnekaise – lavinrisken hög i området

Tom Nylund åker skidor över Kebnekaise bergsmassivet.
Lavinrisken i området är hög, speciellt vad gäller laviner som människor kan utlösa. Tom Nylund åker skidor över Kebnekaise bergsmassivet. Bild: Five Corners Production kallt och vått

En person har dött efter att en grupp på vandringstur på Sveriges högsta berg Kebnekaise överraskades av en lavin. Mannen hittades levande men dog senare på sjukhus.

En norsk medborgare har avlidit i skador han fick då han sveptes med av en stor lavin på fjället Kebnekaise i norra Sverige.

Mannen var enligt svenska myndigheter ute på vandringstur på Sveriges högsta berg med en grupp på tio personer då lavinen inträffade.

Kebnekaise i norra Sverige
Kebnekaise är ett populärt mål för skid- och vandringsturister året om. Kebnekaise i norra Sverige Bild: Yle Kebnekaise,Sverige,Norge,Finland,Lappland,kartor,Norrland

Den norska medborgaren var den enda i gruppen som sveptes med och begravdes av snömassorna.

En omfattande norsk-svensk sök- och räddningsoperation mobiliserades snabbt och både helikopter, räddningsmanskap och lavinhundar uppges ha varit på plats inom kort.

Mannen hittades enligt myndigheterna levande men i kritiskt tillstånd.

Då han anlände till sjukhus konstaterades han ha dött av sina skador.

Lavinrisken på Kebnekaise och andra fjäll i området klassas för tillfället som betydande, eller som trea på en femgradig skala.

Det betyder att naturliga laviner är möjliga, medan laviner som människor utlöser är sannolika.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes