Hoppa till huvudinnehåll

Facebook: Cambridge Analytica kan ha fått uppgifter om 87 miljoner användare

Facebook och Cambridge Analytica
Facebook och Cambridge Analytica Bild: AFP / Lehtikuva Cambridge Analytica,Facebook

Facebook reviderar siffran över antal användare vars data felaktigt föll i händerna på konsultföretaget Cambridge Analytica från drygt 50 miljoner till så många som 87 miljoner.

– Totalt tror vi att information från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare – främst i USA – felaktigt har delats med Cambridge Analytica, skriver Facebooks teknologichef Mike Schroepfer i ett blogginlägg.

BBC skriver att en miljon av de drabbade användarna bor i Storbritannien.

Enligt Mike Schroepfer kommer Facebook att på måndag lansera nya verktyg som bland annat ska göra det lättare för användarna att förstå hur direkt marknadsföring och delningar fungerar på plattformen, samt kontrollera vilka applikationer som är länkade till ens användarkonto.

Ändringarna kommer göra det svårare för utomstående aktörer att få tillgång till information om användarna.

Till exempel kommer Facebook att ta bort möjligheten att skriva in en persons telefonnummer eller e-mejladress i sökfältet för att hitta en specifik persons Facebookprofil.

Det här har varit speciellt användbart för att hitta vänner med namn på främmande språk som tar länge att skriva ut, eller i fall där det finns flera användare som delar samma namn, säger Schroepfer.

Men eftersom andra aktörer har haft möjlighet att missbruka den här funktionen väljer Facebook att helt ta bort den.

Källor: AFP, Facebook

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes