Hoppa till huvudinnehåll

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg hörs i USA:s kongress angående dataläckan till Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg ska höras av USA:s kongress den 11.4.2018. Mark Zuckerberg. Bild: EPA/LISA HORNAK Mark Zuckerberg

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg ska höras av USA:s kongress angående dataläckan där över 50 miljoner Facebookanvändares uppgifter hamnade i händerna på Cambridge Analytica.

Det är kongressens kommitté för energi och handel som ska höra Zuckerberg den 11.4.

Kommittén ska höra Zuckerberg om hur Facebook använder och skyddar sina användares data.

I kommittén sitter kongressledamöter från både republikanerna och demokraterna. Kommitténs republikanske ledare Greg Walden och hans demokratiska motpart Frank Pallone sade i ett gemensamt uttalande att det är ett ypperligt tillfälle för Facebook att tydliggöra vad som händer med användares data.

Data som samlades in från Facebook gav analysföretaget Cambridge Analytica en möjlighet att styra reklam väldigt precist till facebookanvändare under presidentvalskampanjen 2016. Cambridge Analytica anses ha haft en stor inverkan i att Donald Trump valdes till president i USA.

Facebook har bett om ursäkt för att data om användarna överlämnades till tredje parter i bland annat helsidesannonser i flera tidningar.

Zuckerberg själv har bett om ursäkt i ett Facebookinlägg.

Lagstiftare runt om i världen har krävt att Facebook måste förklara hur det är möjligt att miljontals Facebookanvändares uppgifter hamnade i händerna på Cambridge Analytica.

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle.

Läs mera:

Det här vet Facebook om mig – och därför vet också en massa andra bolag det: “Frågan är vad som händer med allt som samlats in”

Det går att ladda ned all data om sig själv och Svenska Yles reporter Axel Nurmio laddade ned sin information. Han reflekterar över vad som händer med det han har delat med sig under de senaste nio åren i ljuset av skandalen kring Cambridge Analytica.