Hoppa till huvudinnehåll

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp - nu ska den amerikanska sojabönan beläggas med extra importtariff i Kina

Ett fält med sojaodling i USA
Ett fält med sojaodling i USA Ett fält med sojaodling i USA Bild: Yle/Public domain/PD-US Sojaböna,sojabönor,odling,USA,Ohio

Kina har presenterat en lista med amerikanska varor som beläggs med högre tariffer. Bland varorna finns sojabönor, bilar och kemiska produkter.

Kinas statliga tull-och tariffkommission har beslutat att införa en extra tariff på 25 procent på 106 enskilda produkter i 14 olika kategorier, meddelar landets finansministerium på sin webbsida.

Tidpunkten för det konkreta införandet av de höjda tarifferna är beroende av den tidpunkt då USA inför sina tariffer på kinesiska produkter, säger ministeriet.

Kinas besked kom strax strax efter att USA hade gett ut en lista med kinesiska importvaror som påförs en ytterligare tariff på 25 procent.

Enligt Vita huset skulle en straffavgift på 25 procent införas på kring 1 300 produkter, bland annat hemelektronik, mediciner och motorcyklar.

Sojabönan ett effektivt vapen?

Sojabönan kan bli ett effektivt vapen som Kina kan använda mot USA. Kina hör till världens toppimportörer av amerikansk soja.

Om USA:s export av sojabönor minskar drastiskt kommer det att drabba Iowa och andra stater där det odlas mycket soja - stater som traditionellt har stött president Donald Trump.

Kina försöker ändå hålla en dörr öppen. Landets vicehandelsminister sade i dag att "om någon vill slåss så är vi med. Om de vill förhandla så är dörren öppen".