Hoppa till huvudinnehåll

KHL-klubben tacklade Erkka Westerlunds krav på högre lön – fem finländare lär ha gjort sitt i Ufa

Tomi Lämsä, Erkka Westerlund och Hannu Virta bakom spelarbänken.
Tomi Lämsä, Erkka Westerlund och Hannu Virta bakom spelarbänken. Tomi Lämsä, Erkka Westerlund och Hannu Virta bakom spelarbänken. Bild: Matti Raivio/All Over Press Tomi Lämsä,Erkka Westerlund,Hannu Virta

Ishockeytränaren Erkka Westerlund lämnar Salavat Ufa Julajev efter en säsong på rysk mark. I staben ingår också fyra andra finländare som av allt att döma gjort sitt i KHL-klubben. Klubbledningen valde att inte acceptera Westerlunds krav på bättre ekonomiska villkor.

För ett år sedan stod det klart att Westerlund prövar vingarna i en rysk KHL-klubb. I tränarens stab ingick då fyra andra finländare: assisterande tränarna Tomi Lämsä och Hannu Virta, fystränaren Jarmo Koivisto samt videoanalytikern och sonen Tomas Westerlund.

I grundserien vann klubben sin division. I slutspelet tog säsongen slut i den andra slutspelsomgången då Traktor Tjeljabinsk vände 2–3 i matcher till en 4–3-seger.

– Vi saknade stabiliteten i spelet, motiverade klubbchefen Tagir Ibragimov beslutet till nyhetsbyrån Tass.

Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen firar.
Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen tillhörde lagets nyckelspelare. Joonas Kemppainen och Teemu Hartikainen firar. Bild: KHL-Marketing / Bezzubov Vladimir / AOP Kemppainen,Joonas Kemppainen,Teemu Hartikainen

– Klubbledningen gjorde ingen hemlighet av sin besvikelse över resultatet. Det här var ändå ett toppresultat sett till hur det såg ut då säsongen startade, sade Westerlund till Ilta-Sanomat

Assisterande tränaren Nikolaj Tsulygin tar åtminstone tills vidare över som huvudtränare, meddelar klubben.

Föll på det ekonomiska

Westerlunds ursprungliga kontrakt var av modellen 1+1 år.

– Båda parterna hade rätt att bryta kontraktet. Vi var ute efter lite bättre villkor, och för en stund såg det ut som att det blir en fortsättning. Till sist kom vi ändå inte överens om det ekonomiska.

Till Iltalehti säger Westerlund att beslutet lär innebära att inte heller någon annan finländare i tränarstaben fortsätter.

– Vi fortsätter inte – eller jag fortsätter inte, sade de. I praktiken rör beslutet oss alla.

Kulturell skillnad

Att träna i Ryssland har varit lärorikt.

– Det går inte att förstå den här kulturen före man själv upplever den.

– Här var det som om klockan vreds tillbaka 40 år. Vill man leta efter filosofiska ytterligheter, så handlar det om att coacha med hjälp av rädsla eller genom att inspirera.

Westerlund är 61 år gammal och utesluter inte en fortsättning som tränare.

– Vi får se vad som händer. Då en dörr stängs så öppnas tio andra.

I KHL har Westerlund tränat Jokerit säsongerna 2014–2016. Dessutom har han bland annat lotsat landslaget säsongerna 2003–2007 och 2013–2014.

Vem är Finlands bästa ishockeytränare?

Jukka Jalonen
63.3% (210 röster)
Erkka Westerlund
10.2% (34 röster)
Någon annan
6.0% (20 röster)
Kari Jalonen
5.7% (19 röster)
Karri Kivi
4.2% (14 röster)
Jussi Tapola
3.9% (13 röster)
Lauri Marjamäki
3.6% (12 röster)
Mikko Manner
1.8% (6 röster)
Ari-Pekka Selin
1.2% (4 röster)
Antal avgivna röster: 332