Hoppa till huvudinnehåll

Lär känna dina åboländska hemknutar på nya sätt! Vårkultur bjuder på kulturvandringar i april

Kolugnarna inhöljda i grönt i Dalsbruk
Historier från brukssamhället i Dalsbruk är en programpunkt under VårKultur. Kolugnarna inhöljda i grönt i Dalsbruk Bild: Yle/Nina Bergman Taalintehdas - Dalsbruk

Om en dryg vecka är det dags för det åboländska kulturevenemanget Vårkultur. Temat för i år är kulturvandringar och därför ordnas bland annat guidade rundturer med olika teman i Åbo, Kimitoön och Pargas.

Bland annat kan man delta i fågelvandringar, besöka museistugorna på Gamla Malmen i Pargas, höra historier om det gamla brukssamhället i Dalsbruk, ta en löptur i skogarna i Kimito eller höra om begravningsplatserna i Pargas och Åbo.

Vårkultur inleds fredagen den 13 april och då ordnas program om bland annat vidskepelse och skrock runt om i Åboland. Vårkultur pågår sedan fram till 29 april.

gamla trähus på gamla malmen i pargas
Kulturvandringar ordnas också i Gamla Malmen i Pargas. gamla trähus på gamla malmen i pargas Bild: Nina Bergman / Yle Pargas,trähus,gamla malmen

Meningen är att locka med unga som gamla och man ordnar också program för barn och familjer, säger Lena Långbacka, enhetschef i Pargas för Sydkustens landskapsförbund, som är spindeln i nätet för Vårkultur.

– Kulturvandringar är ett tema som verkligen inspirerar. Vi har många aktörer med, flera än vad vi har haft under tidigare år och det har lett till att vi har ett verkligt rikligt program, säger Långbacka.

Vårkultur är ett samarbete mellan Sydkustens landskapsförbund och kultursektorerna i Åbo, Pargas och Kimitoön. Även många privata aktörer och konstnärer deltar med program.

Åbo stadshus i vinterbelysning
Åbo stadshus i vinterbelysning Bild: Yle Åbo,Åbo stadshus,Apoteksmuseet (Åbo),Aura å,petrelius trähus

– Målet har varit att programmet ska vara för många olika målgrupper och på många olika platser och med olika innehåll, säger Långbacka.

Meningen är också att en del programpunkter lever vidare efter evenemanget. Exempelvis så kommer de guidningar som Skärgårdsguiderna står för att erbjudas också i sommar, berättar Lena Långbacka.

– Jag hoppas att man får många fina upplevelser och kanske ser nya ställen. Varje gång man promenerar och pratar om det man ser runt omkring sig så tar man något nytt till sig.

Läs också