Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Sauri: En särlösning för Nyland kunde vara räddningen för vårdreformen

Pekka Sauri valittiin Länsimetro-yhtiön hallitukseen, kuvattu 30.11.2016.
Pekka Sauri valittiin Länsimetro-yhtiön hallitukseen, kuvattu 30.11.2016. Bild: Katriina Laine \ Yle Pekka Sauri,Västmetron,biträdande stadsdirektörer,psykolog

Tidigare biträdande stadsdirektören i Helsingfors Pekka Sauri tror att en särlösning för Nyland kan vara räddningen för vård- och landskapsreformen.

I en kolumn i Kuntalehti skriver Sauri att regeringen snarast borde sammankalla beslutsfattarna i Nyland och huvudstadsregionen till en allvarlig diskussion om hur man borde gå vidare med den omstridda reformen.

"Kanske kunde regeringen godkänna en särlösning för Nyland som priset för att hela paketet framskrider", skriver Sauri,

Enligt Sauri är det möjligt att en särlösning i Nyland kan ställa till med problem av olika slag.

Han anser ändå att det här är något man kan leva med om alternativet är att reformen går i stöpet i sin helhet.

Nyland den stora förloraren

Vård- och landskapsreformen har stött på patrull i Nyland där oron över reformens konsekvenser varit påtaglig.

Speciellt högljudda har protesterna varit i Helsingfors där stadsfullmäktige kommer att samlas för att extrainsatt möte kring temat ikväll.

Enligt Pekka Sauri är det förståeligt att man reagerar i Nyland.

"Då de ekonomiska konsekvenserna ser ut att slå hårdast mot Nyland samtidigt som beslutanderätten över social- och hälsovårdsanslagen i praktiken överförs till staten så är det inte att undra på att nylänningarna motsätter sig reformen."

Att det kommer att ordnas direkta landskapsval i Nyland är en klen tröst i sammanhanget, skriver Sauri.

Dragkampen mellan Nyland och övriga Finland oroar

Enligt Sauri är den pågående dragkampen mellan Nyland och övriga Finland oroande med tanke på den nationella sammanhållningen.

Han anser att motsättningen mellan Nyland och "avfolkningsfinland" (muuttotappio-Suomi) stor nog som det är.

Med vård- och landskapsreformen riskerar tudelningen att öka ytterligare.

Kohandel bakom kompromissen

Enligt Sauri har det under processens gång blivit klart att regeringen inte eftersträvar "några som helst stilpoäng" i fråga om vård- och landskapsreformen.

"De första landskapsvalen ska enligt planerna ordnas om sju månader, och fortfarande har vi inte sett skymten av lagstiftningen."

Roten till det onda är överenskommelsen bakom vård- och landskapsreformen som garanterar att Centern får driva igenom den nya landskapsstrukturen medan Samlingspartiet får genomföra valfriheten i vården.

Nu återstår att fundera på hur den 100-åriga republiken och de demokratiska beslutsfattarna ska klara sig ur det hela någorlunda helskinnade, sammanfattar Sauri.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes