Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsgrupperna överens: De hårt kritiserade anpassningspensionerna har levt ut sin tid

Riksdagens talman Paula Risikko, centerns gruppordförande Antti Kaikkonen och Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen.
Riksdagens talman Paula Risikko, centerns gruppordförande Antti Kaikkonen och Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen. Riksdagens talman Paula Risikko, centerns gruppordförande Antti Kaikkonen och Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen. Bild: Lehtikuva/ Roni Rekomaa Paula Risikko,Antti Kaikkonen,Kalle Jokinen

Riksdagsgruppernas ordföranden har tillsammans med riksdagens talman Paula Risikko kommit överens om att göra ändringar i de hårt kritiserade anpassningspensionerna för riksdagsledamöter.

Riksdagsgruppernas ordföranden fattade på onsdagen tillsammans med riksdagens talman Paula Risikko ett gemensamt principbeslut om att anpassningspensionerna ska förändras.

Det viktiga är att vi nu har bestämt att det blir förändringar― Paula Risikko

En tjänstemannautredning ger olika modeller för hur pensionssystemet ska omformas.

– Vi har inte bestämt hur anpassningspensionerna ska förändras. Men vi har bestämt att de ska förändras, sa Risikko efter mötet.

Förmånerna kan förändras retroaktivt

Riksdagsgrupperna tar ställning till förslagen på torsdag. Sedan ska riksdagsgruppernas ordföranden tillsammans så fort som möjligt bestämma sig för detaljerna.

– Det viktiga är att vi nu har bestämt att det blir förändringar. Men ännu måste vi försäkra oss om att det inte uppstår oskäliga situationer för dem som berörs, säger Risikko.

En svår principfråga har varit om man kan ändra på överenskomna förmåner retroaktivt. Talman Paula Risikko säger att grundlagsexperter nu gett grönt ljus för det här.

Riksdagens talman Paula Risikko.
Paula Risikko. Riksdagens talman Paula Risikko. Bild: Lehtikuva / RONI REKOMAA Paula Risikko

Enligt Risikko borde slutresultatet vara klart nästa vecka. Det är nödvändigt om riksdagen ska hinna stifta lagarna.

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kaikkonen säger att alla är införstådda med att tidtabellen är knapp.

– Vi är helt överens om att förändringar behövs och att de drivs igenom den här våren, säger Kaikkonen.

Systemet har missbrukats

Anpassningspension betalas ut till riksdagsledamöter som har blivit invalda före 2011 och som har suttit åtminstone två perioder i riksdagen.

Många har missbrukat systemet genom att till exempel lyfta höga kapitalinkomster samtidigt som anpassningspensionen. Över 50 000 medborgare har i ett medborgarinitiativ krävt att pensionerna ska slopas.

Läs mera:

Borde anpassningspensionerna för ex-politiker slopas? Så här svarar ledamöterna!

Riksdagen diskuterar i dag, torsdag, sina egna förmåner. Utgångspunkten är ett medborgarinitiativ med en kritisk inställning till de så kallade anpassningspensionerna.