Hoppa till huvudinnehåll

Trump planerar trappa upp handelskriget med Kina – tariffer mot 1 300 importvaror

USA:s president Donald Trump i New Hampshire den 19 mars 2018.
Donald Trump har hävdat att ett handelskrig är lätt att vinna. De amerikanska industrierna som skulle påverkas av kinesiska motåtgärder är inte övertygade. USA:s president Donald Trump i New Hampshire den 19 mars 2018. Donald Trump,USAs president

USA vill straffa Kina över orättvis behandling av amerikanska företag på kinesiska marknaden. De nya tarifferna kan ändå slå hårdast mot amerikanska konsumenter och industrier då Kina går till motangrepp, varnar amerikanska handelsorganisationer.

USA:s president Donald Trump planerar att införa ytterligare tariffer mot en lång lista kinesiska importvaror.

Enligt Vita huset skulle en straffavgift på 25 procent införas på kring 1 300 produkter, bland annat hemelektronik, mediciner och motorcyklar.

Importen på varorna hade ett sammanlagt värde på över 50 miljarder dollar ifjol, då den sammanlagda importen från USA till Kina låg på kring 500 miljarder.

- Produkterna och värdet på importerna som utsetts för tariffer är lämpliga med tanke på både den skada Kinas skadliga beteende orsakar USA:s ekonomi och för att förmå Kina att upphöra med de skadliga handlingarna, den orättvisa politiken och praxisen, skrev myndigheten USTR som förhandlar om handelsfrågor för den amerikanska staten.

Straff för orättvis behandling

Listan på produkter är resultatet av en utredning Trump lät göra ifjol kring Kinas behandling av amerikanska immaterialrätter.

Medan de tariffer som infördes mot stål- och aluminiumimporten var avsedda att straffa Kina för statligt stödd överproduktion, ska de nya tarifferna straffa Kina för orättvis behandling av amerikanska bolag.

Kina kräver ofta att utländska bolag samarbetar med kinesiska bolag om de vill få tillgång till den kinesiska marknaden.

Samarbetet innebär ofta att utländska bolag delar med sig av sitt tekniska kunnande och innovationer som skyddas av immaterialrätten.

Kina lovar svara med samma mått

- Som vi brukar säga i Kina: det är artigt att bemöta tjänster med lika stora gentjänster, skrev den kinesiska ambassaden i Washington.

Donald Trump och Xi Jinping
Trump och Kinas president Xi Jinping uppges ha kommit väl överens då de träffades, men relationen länderna emellan har surnat sen dess. Donald Trump och Xi Jinping Bild: EPA/JIM LO SCALZO/FILIP SINGER Donald Trump,Xi Jinping

I ett skriftligt utlåtande fördömde ambassaden planerna på nya tariffer och lovade att ta frågan till Världshandelsorganisationen WTO.

Kina lovade också att bemöta tarifferna med motåtgärder.

- Vi kommer att vidta åtgärder av liknande karaktär och styrka mot amerikanska importvaror i enlighet med kinesisk lag, skrev ambassaden.

Kina införde också tariffer på amerikanska produkter som svar på de amerikanska stål- och aluminiumtarifferna.

Rätt diagnos, fel medicin

I USA orsakade planerna ändå en hel del oro över vad ett upptrappat handelskrig kan innebära.

Enligt USA:s största handelsorganisation Amerikanska handelskammaren har administrationen ställt rätt diagnos vad gäller den kinesiska handelspolitiken.

Den medicin man nu ordinerar får ändå inte godkänt betyg från handelskammaren.

- Administrationen gör rätt i att fokusera på att återställa rättvisa och jämlikhet i handelsrelationerna med Kina. Att införa tariffer på produkter amerikanska konsumenter och arbetsskapare använder dagligen är ändå inte rätt väg att gå, säger organisationens vice vd Myron Brilliant.

En amerikansk jordbrukare skördar majs i Georgia.
Amerikanska jordbrukare är rädda för att deras största exportmarknad kan försvinna om Trumps tariffkrig leder till förhöjda avgifter på amerikanska livsmedel. En amerikansk jordbrukare skördar majs i Georgia. Bild: EPA/ERIK S. LESSER USA,jordbruk,katastroftillstånd

Också lobbygrupper för amerikanska jordbruksindustrin har motsatt sig tarifferna, då de befarar att Kina kan svara med åtgärder mot amerikanska livsmedel.

Kina är den största importören av amerikanska jordbruksprodukter.

- Vi vädjar till administrationen att lyssna på jordbrukarna och befolkningen på den amerikanska landsbygden som inte har råd med nya tullar och avgifter på varor de exporterar, säger Max Baucus vid gruppen Farmers for Free Trade.

Enligt Vita huset finns det ännu ingen tidtabell för när de nya tarifferna ska träda i kraft.

Administrationen lovar att ordna konsultationer med olika industrier för att få deras åsikter under de kommande två månaderna före tarifferna sätts i verket.

Läs också