Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuoris kritik mot vårdreformen möttes av applåder

Stadsfullmäktige i Helsingfors
Stadsfullmäktige i Helsingfors Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen stadsfullmäktige,Helsingfors

Debatten i Helsingfors stadsfullmäktige blev livlig under onsdagens extra möte om landskaps- och vårdreformen. Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) riktade hård kritik till regeringen och det egna partiet.

Helsingfors stadsstyrelse godkände den 26 mars ett uttalande om landskaps- och vårdreformen, i vilket man ansåg att reformen inte kan godkännas ur stadens synvinkel.

I uttalandet ansåg man bland annat att inte ett enda av reformens ursprungliga mål kommer att uppfyllas för Helsingfors del och att beredningen inte tagit hänsyn till Helsingfors ställning som huvudstad.

Under onsdagen diskuterades uttalandet i fullmäktige och efter en långdragen debatt beslöt fullmäktige att inte godkänna regeringens landskaps- och vårdreform.

Borgmästare Jan Vapaavuori inledde debatten med att tala i närmare en halvtimme. Han gick hårt ut mot regeringen och riktade också skarp kritik mot sitt eget parti.

Jan Vapaavuori
Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) Jan Vapaavuori Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Jan Vapaavuori,Fullmäktige

Vapaavuori ansåg att regeringens politik kommer att förhindra tillväxten för de stora städerna i Finland, i motsats till internationella trender.

- En regering som gör detta är antingen dum, oansvarig eller båda två, sade Vapaavuori.

Vapaavuoris tal möttes av applåder och ordförande Tuuli Kousa (Gröna) fick be fullmäktige att lugna ner sig.

"Orpo kanske inte har förstått vad han gör"

Största delen av partierna i fullmäktige hade inte mycket gott att säga om reformen.

Sirpa Asko-Seljavaara från Samlingspartiet anser att reformen inte passar Helsingfors.

- Det kan bli en katastrof för Helsingfors om den går igenom. En tredjedel av våra skattar kan gå till landskapet och då blir Helsingfors en liten stad med bara små möjligheter, säger Asko-Seljavaara.

Enligt henne är det synd att det egna partiet driver reformen i egenskap av regeringsparti.

- Jag tror att Petteri Orpo kanske inte har förstått hälsovården tillräckligt bra för att kunna inse vad som kan hända. Om hela finska folket går emot förändringen är det möjligt att även politikerna börjar förstå saken bättre, säger Asko-Seljavaara.

Slutet för gratis besök vid hälsostationerna?

Svenska folkpartiet ställde sig också mycket kritiskt till vårdreformen.

- Det bästa skulle säkert vara att fälla hela reformen men det tror jag inte vi kan hoppas på. Men att åtminstone få en justering som gäller Helsingfors och Nyland finns det ännu starka krafter som jobbar för, säger Björn Månsson (SFP).

Månsson sitter också i styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdssdistrikt. Han tror att reformen kommer att ha mycket konkreta effekter för vården i Helsingfors.

Björn Månsson
Björn Månsson Björn Månsson Bild: Yle/Helena von Alfthan Björn Månsson

- Vi är den enda kommunen i Nyland som har gratis hälsostationer och laboratorieundersökningar. Finns det någon som tror att vi skulle kunna hålla kvar det om landskapen skulle ta över? säger Månsson.

Eva Biaudet höll SFP:s gruppanförande i stadsfullmäktige

- Det lönar sig inte att bygga upp ett system som går stick i stäv med experternas åsikter och därmed äventyra läget för de svagaste och sjukaste, sade Biaudet.

Sampo Terho (Blå) var en av få talare som försvarade reformen.

- En vårdreform är nödvändig. Om reformen skulle göras för bara Helsingfors skulle den se annorlunda ut. Men den görs för hela landet, sade Terho.

Terhos anförande möttes av ljudliga protester.

Regeringen siktar på att ordna landskapsval i oktober och att vårdreformen ska träda i kraft från och med nästa år.

Helsingfors stadsstyrelse var enhällig i sin kritik mot landskaps- och vårdreformen. Därför var det också väntat att fullmäktige skulle gå i samma spår.

Artikeln uppdaterades den 4.4.2018 klockan 23.58 med fullmäktiges beslut att inte godkänna landskaps- och vårdreformen.

Läs mera:

Pekka Sauri: En särlösning för Nyland kunde vara räddningen för vårdreformen

Tidigare biträdande stadsdirektören i Helsingfors Pekka Sauri tror att en särlösning för Nyland kan vara räddningen för vård- och landskapsreformen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen