Hoppa till huvudinnehåll

Feststämning och glada miner då bybutiken i Hindhår slog upp sina dörrar: "Det här är en stor sak"

Barbro Lundström från Hindhår byaförening överräcker två mössor åt de nya butiksägarna Aulis och Mira Konttinen i Hindhår nyöppnade bybutik 05.04.18
Barbro Lundström överlämnar byaföreningens mössa åt butiksägarna Aulis och Mira Konttinen. Barbro Lundström från Hindhår byaförening överräcker två mössor åt de nya butiksägarna Aulis och Mira Konttinen i Hindhår nyöppnade bybutik 05.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bybutiker,hindhår bybutik

Bara fem minuter efter att bybutiken i Hindhår slog upp sina dörrar efter att ha varit stängd i ett halvt år var den full av folk.

Soliga leenden, ryggdunk och lyckönskningar växlades mellan de välfyllda butikshyllorna.

Den dåvarande köpmannen satte lapp på luckan i slutet av oktober. Det var då dags för henne att gå i pension.

Nu har de nya ägarna Aulis och Mira Konttinen tagit över men inte helt utan motgångar.

- Datorprogrammet har vägrat samarbeta. Vi har inte kunnat prissätta alla varor eftersom printern vägrar printa ut prislapparna, säger Aulis Konttinen.

Trots det var det idel glada miner strax efter att butiken slog upp sina dörrar.

Skolelever på väg till bussen var inne för att köpa godis och Hindhårbor på väg till jobbet stack sig in för att köpa dagens lunch.

Glada kunder skakade hand och växlade några ord med de nya butiksägarna och önskade dem lycka till.

Expediten Susanne Bremer i Hindhår bybutik i Borgå 05.04.18
Susann Bremer. Expediten Susanne Bremer i Hindhår bybutik i Borgå 05.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bybutiker,hindhår bybutik

Tillbaka i forna hembyn

Förutom ägarna jobbar tre deltidsanställda samt en heltidsanställd i butiken. En av de deltidsanställda, Susann Bremer, tycker att det är trevligt att vara tillbaka i Hindhår.

- Jag flyttade från Hindhår för åtta år sedan och när jag bodde här jobbade jag faktiskt också i den här butiken, så det ska bli en spännande comeback, säger Bremer.

Susann Bremer är lite nervös för jobbet vid kassaterminalen. Hon har erfarenhet av livsmedelsbranschen men inte av kassaarbete.

- Jag har jobbat inom livsmedelsbranschen i totalt 30 år men inte i kassa. Mest har det handlat om att fylla på hyllor och betjäna bakom köttdisken, säger Bremer.

Kassören i Hindhår byaförening, Barbro Lundström
Barbro Lundström. Kassören i Hindhår byaförening, Barbro Lundström Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,byaföreningar,bybutiker,hindhår byaförening

En stor och glad sak för Hindhår

En av morgonens alla glada besökare i butiken är Barbro Lundström som är kassör i Hindhår byaförening.

I närmare ett halvt år var hon och föreningen engagerade i att försöka hitta en efterträdare till den förra köpmannen.

- Det här är en stor sak. Det behövs definitivt en butik här eftersom det är relativt långt till de stora affärerna i Borgå centrum, säger Lundström.

Lundström säger att det finns en speciell atmosfär kring bybutiken, i synnerhet sommartid.

- Det händer ofta att jag sticker mig in i butiken för att köpa en glass och sitter sen utanför butiken på parkeringsplatsen och njuter av glassen och ser folk komma och gå, säger Lundström.

Bybutiken i Hindhår i Borgå öppnade på nytt 05.04.18
Bybutiken i Hindhår i Borgå öppnade på nytt 05.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bybutiker,bybutik

De trogna kunderna håller butiken vid liv

När Barbro Lundström var mammaledig hände det att hon besökte butiken till och med fem gånger per dag. De trogna, återkommande kunderna gör att en bybutik överlever.

Men hur är det med utbudet, det vill säga finns det ett tillräckligt brett sortiment?

- Absolut, och det fina är att man också kan komma med önskemål om det är så att det skulle saknas någonting, säger Lundström.

Det som är lite smolk i bägaren är det faktum att Posten inte gick med på att öppna ett ombudspostkontor i samband med bybutiken.

Enligt uppgifter från Posten, är kundunderlaget i Hindhår för litet och byn är över huvud taget inte en serviceknutpunkt.

- Det man erbjudit oss är en paketautomat, vilket vi inte är riktigt nöjda med eftersom man inte får all service. Dessutom blir det kostnader för butiksägaren, förklarar Lundström.

Expediten Susanne Bremer i Hindhår bybutik i Borgå 05.04.18
Susann Bremer prissätter varor. Expediten Susanne Bremer i Hindhår bybutik i Borgå 05.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bybutiker,Susanne Bremer

Kampen för ombudsposten går vidare

Ännu tänker varken de nya butiksägarna eller Hindhår byaförening ge upp. De kommer att fortsätta trycka på hos Posten för att få en ombudspost till Hindhår.

Någonting som Barbro Lundström också efterlyser och som går att fixa betydligt lättare än en ombudspost är en kaffekokare.

- Butiken öppnar ju redan klockan sju på morgonen, så om man inte hunnit med kaffe hemma, så finns det ännu en chans då man på väg till jobbet tar vägen förbi bybutiken för att köpa sin lunch, säger Lundström.