Hoppa till huvudinnehåll

Finlands tydligaste krav i brexit-förhandlingarna enligt Sipilä: säkra flygtrafiken!

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier mötte statsminister Juha Sipilä i Helsingfors.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier mötte statsminister Juha Sipilä i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Michel Barnier,Juha Sipilä,Brexit

Enligt statsminister Juha Sipilä har Finland bara ett eget specifikt önskemål när EU förhandlar om Storbritanniens utträde ur EU, nämligen att den finländska flygbranschen inte ska hamna i kläm.

På torsdag besökte EU:s chefsförhandlare Michel Barnier Helsingfors. Målet med besöken i medlemsländerna är att förankra de gemensamma målen för de fortsatta förhandlingarna och höra specialönskemål.

- Det är av största vikt att processen är genomskinlig eftersom det slutliga avtalet måste godkännas av parlamenten i alla medlemsländer, sa Bernier.

Statsminister Juha Sipilä lyfte under en kort presskonferens bara upp ett specifikt önskemål, nämligen ett avtal om flygsamarbete.

- Eftersom Helsingfors är en knutpunkt för flygtrafiken till Asien är det viktigt att vi inte bara avtalar om flygtrafiken mellan EU och Storbritannien utan också om transitflyg, sa Sipilä.

Samarbetet med Storbritannien viktigt för Finnair

Ett sådant avtal vore viktigt inte minst för Finnair som samarbetar med brittiska British Airways. En stor del av trafiken från Finland till USA går via London.

Finnair.
För Finnair kan brexit utgöra ett hot. Finnair. Bild: Markku Ojala/All Over Press Finnair,flygtrafik,flygplatser,flygplan,flygbolag,Helsingfors-Vanda flygplats

För Finnair är det också en uttrycklig strategi att flyga européer via Helsingfors till Asien.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier lovade bekanta sig med den finländska flygbranschen.

- Tidigt i morgon bitti ska jag besöka såväl Finnair som Helsingfors-Vanda flygplats, sa Barnier.

Enighet i förhandlingarna viktigast för Finland

Förutom flygbranschens behov listade statsminister Juha Sipilä tre finländska önskemål i förhandlingarna.

- Det viktigaste är att vi står eniga i förhandlingarna. Dessutom vill vi ha frihandelsavtal och säkerhetssamarbete.

Barnier konstaterade för sin del att den svåraste frågan är den nordirländska gränsen.

- Det är klart att ett slutligt avtal om separation måste inbegripa en lösning för Irland. För tillfället har vi lagt fram vårt förslag, sa Barnier.

EU:s förslag är närmast en stinkbomb inför de fortsatta förhandlingarna och går ut på att Nordirland skulle stanna kvar i EU:s tullunion. Det är inte ett förslag som Storbritannien kan godkänna.

Läs mera:

Kommentaren: Britterna fick sin brexit-övergångsperiod men priset blev högt

Efter intensiva förhandlingar som pågått dygnet runt de senaste dagarna kunde EU och Storbritannien komma överens om ett avtal. Hittills har bexitförhandlingarna gått enligt EU:s taktpinne.