Hoppa till huvudinnehåll

Hittehatt vill få barn att känna att de är bra just som de är

Dockorna Vimmel, Kusel, Murk och Tumla i Hittehatt
Vimmel, Kusel, Murk och Tumla på perrongen i Hittehatt. Dockorna Vimmel, Kusel, Murk och Tumla i Hittehatt Bild: Yle Kuvapalvelu BUU-klubben,hittehatt

Det är inte alltid så uttalat ifall dockan är en pojke eller en flicka, eller vuxen eller barn. Dockor kan vara något där mittemellan alla de där traditionella rollerna. Det säger Stefanie af Björksten som skapade barnprogrammet Hittehatt år 2014.

Stefanie af Björksten studerar för tillfället barnkultur vid Stockholms universitet. Vi intervjuade henne om orsakerna till att Hittehatt är just ett dockprogram och om målen med programmet.

- Vad ville du att barnen skulle erbjudas genom programmet?

Då vi utvecklade konceptet började vi med karaktärerna. Jag ville att karaktärerna skulle vara väldigt olika både till utseende och personlighet och genom det visa att det finns något bra med precis alla egenskaper man har som person vare sig man är känslig, pedant, temperamentsfull, bekväm, påhittig, introvert, extrovert eller försiktig.

Genom historierna i serien ville jag att barnen skulle se att alla de här väldigt olika karaktärerna är bra på väldigt olika saker, men att det ofta är bäst att göra saker tillsammans för då kan man använda sig av mer än bara sina egna egenskaper och kunskaper.

BUU: Ljudjakten
Stefanie af Björksten studerar barnkultur i Stockholm. BUU: Ljudjakten Bild: Yle evelyn

Jag har inspirerats mycket av böcker om självkänsla och tycker att det känns viktigt att barn ska få känna att de är bra för att de är just som de är och inte för att de t.ex. lärt sig att räkna till tio, ritat en avancerad teckning eller lärt sig att sitta stilla vid matbordet.

Barn är inte halvfärdiga vuxna, utan bra och viktiga just precis som de är just nu och deras funderingar om livet är värda att lyssna på.

Det kändes viktigt att serien skulle handla om sådant som barn själva funderar på och sådana känslor och händelser som kan uppstå i deras vardag, som att vara rädd för något men tvingas konfrontera sin rädsla, att vilja leka något som inte kompisen vill, att bli avundsjuk och så vidare.

Tanken är inte att erbjuda lösningar och säga ”titta, såhär löser du det här” utan att skapa igenkänning och visa att det är ok att känna och reagera si eller så.

De flesta småbarns, och vuxnas, vardag är ju en känslomässig berg-och-dal-bana som rymmer väldigt många slags känslor, och tanken var att man i serien behandlar och leker med dessa.

- Varför valde du att använda dockor?

Jag ville göra ett dockprogram för att jag tycker att dockor är så roliga att skriva för. Jag tycker det finns mera utrymme för olika slags egenskaper i en docka än i en människa då det inte alltid är så uttalat ifall dockan är en pojke eller en flicka, eller om det ska föreställa en vuxen eller ett barn. Dockor kan vara något där mittemellan alla de där traditionella rollerna.

Mer blir möjligt då man som tittare inte har så många förutfattade meningar om hur en viss karaktär kommer att bete sig. Genom att använda dockor och helkroppsdräkter fick jag också större variation på utseende och storlek på karaktärerna vilket var en av grundidéerna.

Dockor och dockförare bakom kulisserna i Hittehatt
Dockor och dockförare i Hittehattdekoren Dockor och dockförare bakom kulisserna i Hittehatt BUU-klubben,hittehatt

- Vilken av karaktärerna liknar du mest själv?

Jag är nog en blandning av Kusel och Vimmel, tror jag. Liksom Vimmel älskar jag att hitta på historier och är inte rädd för att stå i centrum.

Men på samma gång är jag ganska känslig, som Kusel som tar in alla stämningar och tycker om när alla har det bra. Och så gillar jag yoga precis som Kusel.

Vanliga frågor om Hittehatt

Vilken ålder riktar sig Hittehatt till?

3-5-åriga barn.

När skapades Hittehatt?

Hittehatt hade premiär den 4 mars 2015. Idén till programmet föddes 2013.

Vilka skådespelare medverkar?

Murk – Marc Svahnström
Kusel – Henrik Heselius
Vimmel – Oskar Pöysti
Tumla – Daniela Fogelholm

Var kan man se på Hittehatt eller annars bekanta sig med figurerna?

Hittehatt sänds i BUU-klubben på onsdagar klockan 18, totalt 20 onsdagar per år, under vår och höst.

30 dagar efter sändning kan programmen också ses i Barnens Arena-appen eller på Barnens Arena på webben

Det finns också Hittehatt-innehåll i BUU-appen och på webben finns ett Hittehattspel.

Jag har feedback då det gäller Hittehatt, vem ska jag kontakta?

Jan-Ulrik Lindberg, innehållsproducent för BUU-klubben, jan-ulrik.lindberg@yle.fi, 09-14801 (Yle växel) .

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn