Hoppa till huvudinnehåll

Hittehatt vill få barn att känna att de är bra just som de är

Dockorna Vimmel, Kusel, Murk och Tumla i Hittehatt
Vimmel, Kusel, Murk och Tumla på perrongen i Hittehatt. Dockorna Vimmel, Kusel, Murk och Tumla i Hittehatt Bild: Yle Kuvapalvelu BUU-klubben,hittehatt

Det är inte alltid så uttalat ifall dockan är en pojke eller en flicka, eller vuxen eller barn. Dockor kan vara något där mittemellan alla de där traditionella rollerna. Det säger Stefanie af Björksten som skapade barnprogrammet Hittehatt år 2014.

Nu, våren 2018, är serien tillbaka med nya avsnitt som visas på Barnens Arena och i BUU-klubben på Yle Fem varje onsdag klockan 18.

Stefanie af Björksten studerar för tillfället barnkultur vid Stockholms universitet. Vi intervjuade henne om orsakerna till att Hittehatt är just ett dockprogram och om målen med programmet.

- Vad ville du att barnen skulle erbjudas genom programmet?

Då vi utvecklade konceptet började vi med karaktärerna. Jag ville att karaktärerna skulle vara väldigt olika både till utseende och personlighet och genom det visa att det finns något bra med precis alla egenskaper man har som person vare sig man är känslig, pedant, temperamentsfull, bekväm, påhittig, introvert, extrovert eller försiktig.

Genom historierna i serien ville jag att barnen skulle se att alla de här väldigt olika karaktärerna är bra på väldigt olika saker, men att det ofta är bäst att göra saker tillsammans för då kan man använda sig av mer än bara sina egna egenskaper och kunskaper.

BUU: Ljudjakten
Stefanie af Björksten studerar barnkultur i Stockholm. BUU: Ljudjakten Bild: Yle evelyn

Jag har inspirerats mycket av böcker om självkänsla och tycker att det känns viktigt att barn ska få känna att de är bra för att de är just som de är och inte för att de t.ex. lärt sig att räkna till tio, ritat en avancerad teckning eller lärt sig att sitta stilla vid matbordet.

Barn är inte halvfärdiga vuxna, utan bra och viktiga just precis som de är just nu och deras funderingar om livet är värda att lyssna på.

Det kändes viktigt att serien skulle handla om sådant som barn själva funderar på och sådana känslor och händelser som kan uppstå i deras vardag, som att vara rädd för något men tvingas konfrontera sin rädsla, att vilja leka något som inte kompisen vill, att bli avundsjuk och så vidare.

Tanken är inte att erbjuda lösningar och säga ”titta, såhär löser du det här” utan att skapa igenkänning och visa att det är ok att känna och reagera si eller så.

De flesta småbarns, och vuxnas, vardag är ju en känslomässig berg-och-dal-bana som rymmer väldigt många slags känslor, och tanken var att man i serien behandlar och leker med dessa.

- Varför valde du att använda dockor?

Jag ville göra ett dockprogram för att jag tycker att dockor är så roliga att skriva för. Jag tycker det finns mera utrymme för olika slags egenskaper i en docka än i en människa då det inte alltid är så uttalat ifall dockan är en pojke eller en flicka, eller om det ska föreställa en vuxen eller ett barn. Dockor kan vara något där mittemellan alla de där traditionella rollerna.

Mer blir möjligt då man som tittare inte har så många förutfattade meningar om hur en viss karaktär kommer att bete sig. Genom att använda dockor och helkroppsdräkter fick jag också större variation på utseende och storlek på karaktärerna vilket var en av grundidéerna.

Dockor och dockförare bakom kulisserna i Hittehatt
Dockor och dockförare i Hittehattdekoren Dockor och dockförare bakom kulisserna i Hittehatt BUU-klubben,hittehatt

- Vilken av karaktärerna liknar du mest själv?

Jag är nog en blandning av Kusel och Vimmel, tror jag. Liksom Vimmel älskar jag att hitta på historier och är inte rädd för att stå i centrum.

Men på samma gång är jag ganska känslig, som Kusel som tar in alla stämningar och tycker om när alla har det bra. Och så gillar jag yoga precis som Kusel.

Vårens första avsnitt Paketvän är skrivet av af Björksten och hittas på Barnens Arena fram till 4 maj 2018.

Kommentarer

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn