Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn hoppas kunna utmana topplagen – målet är en plats i Europa

Peter Lundberg är tränare i IFK Mariehamn,
Peter Lundberg fortsätter som tränare i IFK Mariehamn. Peter Lundberg är tränare i IFK Mariehamn, IFK Mariehamn,Peter Lundberg

Fotbollsligalaget IFK Mariehamn tog ett litet steg bakåt under 2017 när de regerande mästarna landade på en femte plats i tabellen. Målsättningen inför 2018 är att igen ta sig ut i Europa, och enligt chefstränaren Peter Lundberg finns det mycket potential i hans nya lagbygge.

Han har varit spelare och assisterande tränare och även delat på ansvaret som chefstränare för sitt IFK Mariehamn.

Nu gör sig Peter "Lundis" Lundberg redo för sin andra säsong som ansvarig chefstränare för Ålands fotbollsstolthet.

Peter Lundberg.
Peter Lundberg var med om FM-guldet 2016. Peter Lundberg. Bild: Yle/Tomi Hänninen Peter Lundberg

Truppen har genomgått en hel del förändringar och bland annat tappat över 1000 matchers erfarenhet när många etablerade namn valt att kliva av IFK-skutan.

Nu är lagbygget färdigt och allting redo för premiären i Rovaniemi på söndag.

Under den officiella delen av upptaktsträffen tog Sebastian Sorsa upp de tre starka centrala spelarna i IFK:s ryggrad – Aleksei Kangaskolkka, Gabriel Petrovic och Kristian Kojola – är det kring de killarna du byggt laget?

– Helheten är alltid viktigast, men det är klart när man förändrar mycket och det kommer in många nya spelare är det viktigt att ha några som varit med och vet vad det innebär att spela i ligan och är duktiga spelare. Dessutom spelar trion centralt i planen.

– Dom är viktiga, men det står och faller inte med deras insatser. Helheten är det viktiga, men det brukar vara ganska vanligt att försöka hitta en ryggrad i laget och sen bygga vidare utgående från det.

Kristian Kojola.
Viktig i ryggraden - Kristian Kojola. Kristian Kojola. Bild: Toni Hekkala / All Over Press IFK Mariehamn,fotboll,Kristian Kojola

Under vintern har ni i regel använt fyra försvarare men också experimenterat med tre. Hur tänker du inför säsongen?

– Jag tror att vi oftast spelar med en fyrbackslinje, men i takt med att fotbollen förändras och går framåt märker man också i Finland att fler och fler lag börjar spela med tre- eller fembackslinje. Det kan ibland vara ganska svårt att försvara mot det när man försvarar med fyra.

– DÅ kan det vara bra att ha en taktisk flexibilitet att ibland kunna matcha tre eller fem i försvaret, lite beroende på vem man möter. Jag tycker vi skall kunna vara flexibla om vi så behöver det.

IFK Mariehamn har haft en förmåga att lyckas med sina värvningar genom åren och hitta spelare som satt färg på ligaplanerna. Vilka spelare hoppas du får sitt genombrott i ditt IFK i år?

– Jag hoppas på flera spelare som varit med sen tidigare. Målvakten Marc Nordqvist är en del av U21-landslaget och vi hoppas att han skall få en bra säsong och klara av att etablera sig som en riktigt bra målvakt i Finland.

– Det samma gäller Robin Sid som varit hos oss länge. Han har utvecklats för varje år och tog kanske sitt största steg på hösten ifjol när jag tror att han satte sex mål på de tolv sista matcherna. Det finns mycket potential i honom. Det är två spelare jag hoppas det kommer att pratas mer om efter den här säsongen.

Mariehamns Robin Sid springer med bollen.
Redo för genombrott - Robin Sid. Mariehamns Robin Sid springer med bollen. Bild: Yle/ Patric Westerlund IFK Mariehamn,fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Pokal,Finska cupen,Robin Sid,fotbollsspelare,eif-fotboll

Hur är det bland de nya namnen?

– Vi har också en del nya spännande spelare i en bra ålder som Dylan Murnane (AUS) på vänsterbacken eller Julio Cesar Fernandez (BRA), vår forward som är relativt ung och första gången i Europa. Det finns mycket att slipa på där men han har en helt otrolig avslutningsförmåga från marken, från höger, från vänster, från luften. Det spelar ingen roll, runt boxen är han livsfarlig. Vi hoppas att vi har flera spelare som det snackas om efter säsongen.

Fjolårets skyttekung Kangaskolkka är kvar i IFK. Ifjol blev det 16 mål för honom. Vilka är förväntningarna i år?

– Jag förväntar mig liknande saker i år, att det skall bli tvåsiffrigt i målkolumnen för honom. Det är viktigt för laget och han är så pass etablerad och gammal i gamet och har varit med länge så jag förväntar mig att han kan hålla en jämnhet och stabilitet i sina prestationer och sitt målgörande. Vi hoppas han återfinns högt uppe i skytteligan.

Aleksei Kangaskolkka, 2016.
God för tvåsiffrigt - Aleksei Kangaskolkka. Aleksei Kangaskolkka, 2016. Bild: Yle / Tomi Hänninen Aleksei Kangaskolkka

På upptaktsträffen nämndes det att faciliteterna går framåt på flera håll i landet, hur har du följt plandebatten på Åland?

– Det är lite till och från. Man följer det med ett visst intresse men sen är det så otroligt mycket politik med miljön och allt. Till slut tappar man suget för att läsa och följa med allting kring arenan. Det är bara att vänta på ett beslut som man kan förhålla sig till.

– Det är bra att staden vill satsa på fotbollen och det är vi glada för. Det är många andra städer i ligan där det händer saker och förutsättningarna för fotboll blir bättre i Finland, det gäller för oss på Åland att hänga med och det tycker jag vi gör nu.

Var står du i debatten om konstgräs kontra naturgräs?

– Jag hoppas att vi kanske slipper den debatten om tio år, att vi då fått in det här med hybridgräs att fungera i Norden och i Finland. De planerna är fantastiska när man får det och fungera. Det kommer inte att hända inom de närmsta åren, men det är på gång lite här och var i Sverige testar man sig fram och det blir hela tiden bättre.

– Det är väl klart att alla allra helst spelar på en bra naturgräsplan men vi bor där vi bor och kan inte påverka vädret och då spelar man hellre på en bra konstgräsplan än en skitdålig gräsplan.

Om du ser på hela ligan, finns det lag som kan utmana mästarna HJK?

– Dom ser starka ut och har fått behålla kärnan från ifjol och byggt vidare på den. HJK gäller välförtjänt som solklara favoriter, men man vet aldrig i fotboll. Det kan hända saker, det kan komma skador och något lag kan få till den där drömsäsongen där många faktorer smäller in. Visst finns det lag under HJK, KuPS ser stabila och starka ut och jag hoppas även att vi kan få ihop det. Visst finns det utmanare, FC Inter och SJK, men HJK är solklara favoriter.

Legia Warszawas fans på besök på Åland 2017.
Finfrämmande på IP - Legia Warszawa. Legia Warszawas fans på besök på Åland 2017. Bild: imago/Newspix/ All Over Press Legia Warszawa,IFK Mariehamn,Mariehamn,Wiklöf Holding Arena

I ett pressutskick lyder ert mål "Att vara med och utmana om Europa League-platserna i ligan". Det är där ni sätter ribban?

– Det kanske finns något lag som är nöjda ifall det håller sig kvar i serien men de allra flesta vill så här dags inför säsongen sikta mot Europaplatser. Det är klart att vi vill dit också, det är viktigt för klubbens utveckling med det ekonomiska i
åtanke. För att kunna ta steg i utvecklingen för klubben och för spelarna att få spela häftiga europeiska matcher. Visst strävar vi dit, precis som många andra just nu.

Antti Koivukangas intervjuade Peter Lundberg på ligans upptaktsträff i Vallgård på tisdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport