Hoppa till huvudinnehåll

Keskisuomalainen: Studerande kan få rätt att köpa flera studentmåltider per dag

lunchportion med potatis och köttfärssås
lunchportion med potatis och köttfärssås tongåvan,lunch,mat,Köttfärssås

Folkpensionsanstalten vill avlägsna begränsningarna för studentmåltider. Om förslaget går igenom innebär det att studerande får köpa måltider till nedsatt pris flera gånger om dagen.

Tidningen Keskisuomalainen rapporterar att FPA förespråkar ändringen bland annat eftersom principen om att högskolestuderande bara får köpa en studentmåltid per dag inte kan övervakas i praktiken.

Förmånschef Piia Kuusisto vid FPA säger att det redan nu finns många studerande som äter till studentpris flera gånger dagligen.

Endast ett fåtal lunchrestauranger har apparatur med vilken det går att övervaka att studerande faktiskt håller sig till den ena subventionerade lunchen per dag.

Eftersom endast drygt hälften av alla högskolestuderande köper studentmåltider anser FPA att det är bättre att en studerande äter flera nyttiga måltider om dagen än inga måltider alls.

31 miljoner till studentmat

Enligt Kuusisto har FPA diskuterat en avreglering med undervisnings- och kulturministeriet, men än så länge finns det inga uträkningar om hur mycket de extra måltiderna kan kosta staten.

Kuusisto tror ändå inte att det handlar om särdeles stora summor.

I år går cirka 31 miljoner euro av statens budget till studentmåltider.

En studentmåltid får kosta högst 4,54 euro. FPA betalar måltidsstödet på 1,94 euro till studentrestaurangen, medan den som köper måltiden betalar resten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes