Hoppa till huvudinnehåll

Kvällsbussarna till Ingå tomma

Busstationen i Ingå kyrkby
Ingåborna kan dagligen åka kvällsbuss mellan Ingå och Kyrkslätt. Busstationen i Ingå kyrkby Bild: Yle/Veronica Montén ingå busstation

Sju dagar i veckan kan Ingåborna åka kvällsbussar mellan Ingå kyrkby och Kyrkslätt tågstation. Under årets första två månader har flera bussar kört helt utan passagerare.

Det var i början av januari som pilotprojektet med kvällsbussar från Kyrkslätt till Ingå och tillbaka till Kyrkslätt körde igång. Totalt handlar det om sex turer per kväll. Under januari och februari har det sålts totalt 208 biljetter.

- I januari reste 125 personer med bussarna och februari 83. Totalt har det sålts 208 biljetter säger Ingå kommuns controller Ilkka Rissanen.

Jämför man antalet sålda bussbiljetter med det totala antalet bussturer under motsvarande tid, 342 resor, kan man enkelt räkna ut att var tredje buss har åkt utan passagerare.

Kvällsbussarna kör fram till sommaren

I praktiken är de tomma bussarna ännu fler eftersom vissa bussturer är populärare än andra.

- Den populäraste avgången är 21.00 från Kyrkslätt säger Rissanen.

Målet med projektet är att svara på efterfrågan av kollektivtrafik till och från Ingå kvällstid. Ingå kommun köper kvällstrafiken i samarbete med Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Bussarna avgår i dag klockan 21, 22.30 och 23.55 från Kyrkslätt tågstation. Efter varje ankomst till Ingå kan passagerare hoppa på bussen som återvänder till Kyrkslätt.

Kvällsbussarna kör fram till den 3 juni (2018) och efter det utvärderar kommunen projektet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland