Hoppa till huvudinnehåll

Maaseudun Tulevaisuus: Riksdagsledamot Antti Kurvinen vill göra det enklare att skjuta varg

En man och en jakthund i orange kläder går i snön och följer ett djurspår.
Antti Kurvinen vill att till exempel jägare vars hund attackeras av varg ska få skjuta vargen utan att påföljden automatiskt är en polisutredning. En man och en jakthund i orange kläder går i snön och följer ett djurspår. Bild: Robert Nyholm jägare,jakt,jakthundar,älghundar,Älghund

Centerns riksdagsledamot Antti Kurvinen vill ändra lagstiftningen gällande vargen: Man ska få skjuta ett rovdjur som attackerar ett husdjur. SFP:s Mats Nylund kallar Kurvinens tillvägagångssätt för röstfiske.

Riksdagsledamot Antti Kurvinen säger till Maaseudun Tulevaisuus att han vill att lagstiftningen i Finland till vissa delar ska motsvara Sveriges. I Sverige är det lagligt att skjuta ett rovdjur som attackerar eller hotar en människa eller ett husdjur.

I Finland fungerar det i dagsläget så att polisen alltid i efterhand undersöker om läget faktiskt varit tillräckligt hotfullt.

- De här situationerna är knepiga när det inte finns en tydlig linje när man bedömer om nöden var så stor att det var berättigat att skjuta. Där finns alltid en risk att man blir av med vapenlicensen, säger Kurvinen till Maaseudun Tulevaisuus.

Antti Kurvinen.
Antti Kurvinen. Antti Kurvinen. Bild: anttikurvinen.fi Antti Kurvinen,Centern i Finland

Kurvinen vill alltså slopa den polisiära utredningen, det ska vara upp till den enskilda medborgaren att bedöma situationen.

Kurvinen har börjat samla in namn för en motion och hoppas att riksdagsledamöter från alla partier ställer sig bakom den.

Nylund: Effektivare att gå via regeringen

Mats Nylund (SFP) anser att Kurvinen med sitt tillvägagångssätt fiskar röster.

- Kurvinen är ute i helt rätt ärende. Däremot är det märkligt att han startar en namninsamling till en lagmotion i riksdagen. Centern leder regeringen och partiet innehar dessutom jord- och skogsbruksministerposten. Det är bara för Centern att göra något åt frågan i regeringen. Det är snabbare och effektivare, skriver Nylund i ett pressmeddelande.

Mats Nylund.
Mats Nylund. Mats Nylund. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist. nylund

- Kanske hela idén med att samla in namn till en lagmotion är röstfiske och inte att på snabbast möjliga sätt åtgärda vargproblemet. Jag hoppas att jag har fel, fortsätter Nylund.