Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionsledaren och ex-generalen Bio vann presidentvalet i Sierra Leone

Oppositionsledaren Julius Maada Bios anhängare firar segern i huvudstaden Freetown
Oppositionsledaren Julius Maada Bios anhängare firar segern i huvudstaden Freetown Oppositionsledaren Julius Maada Bios anhängare firar segern i huvudstaden Freetown Bild: EPA-EFE/ERNEST HENRY Sierra Leone

Oppositionskandidaten och den förra juntaledaren Julius Maada Bio har vunnit presidentvalet i Sierra Leone.

Bio fick nästan 52 procent av rösterna i presidentvalets andra omgång medan det styrande partiets kandidat Samura Kamara fick drygt 48 procent.

Bio och vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh svors in bara ett par timmar efter att det officiella valresultatet kungjordes, men maktskiftet blir nog inte så smidigt som Bio hade hoppats.

Presidentvalet var spänt och den andra valomgången sköts fram efter att det styrande partiet klagade över valfusk i den första omgången.

Kamara och hans parti APC anklagar valmyndigheter för omfattande fusk men internationella observatörer säger att valet var relativt fritt
Kamara och hans parti APC anklagar valmyndigheter för omfattande fusk men internationella observatörer säger att valet var relativt fritt. Kamara och hans parti APC anklagar valmyndigheter för omfattande fusk men internationella observatörer säger att valet var relativt fritt Bild: EPA-EFE/ERNEST HENRY Sierra Leone

Kamaras parti APC som har styrt över Sierra Leone i ett årtionde, klagar även denna gång över valfusk.

- Vi accepterar inte resultatet och kommer att vidta juridiska åtgärder för att korrigera dem, konstaterade Kamara i en tv-intervju. Han uppmanade sina anhängare att hålla sig lugna och undvika våld.

Partiet anklagar valmyndigheter för omfattande valfusk och för att valresultatet försenades på grund av en tvist om rösterna från 11 000 vallokaler som förblev oräknade.

Oberoende observatörer anser ändå att valet var relativt fritt och rättvist trots att det förekom en del oegentligheter.

Över 81 procent av de röstberättigade deltog i valet
Över 81 procent av de röstberättigade deltog i valet. Över 81 procent av de röstberättigade deltog i valet Bild: EPA-EFE/ERNEST HENRY Sierra Leone

Våldsamt under valet

Det förekom en del våldsamheter under valkampanjen och den slutliga valsegraren Bio anklagade APC för att utnyttja polisen för att trakassera hans anhängare.

Polisen bokförde våldsamma attacker från bägge sidor inför och under den första valomgången den 7 mars och inför den andra omgången den 31 mars.

Bio som tidigare var general, anklagade Kamara under valkampanjen för att gå Kinas ärenden medan Kamara presenterade sig som en kandidat för kontinuitet.

Bio tillhörde en grupp unga officerare som grep makten i en kupp år 1992. Kuppledaren, den 25-årige Valentine Strasser, blev samtidigt världens yngsta statsöverhuvud.

Det här var det första valet sedan ebola-epidemin under åren 2014-2016, som krävde 4 000 dödsoffer i Sierra Leone.

Västafrikanska Sierra Leone hör till världens fattigaste länder, trots att det är rikt på mineraler och ädelstenar.