Hoppa till huvudinnehåll

Oro över digitala studentprov i matte - "Jag har räknat på papper hela mitt liv"

Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål.
Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testar det elektroniska studentprovet i modersmål. Eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium testade det elektroniska studentprovet i modersmål. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,elektroniska studentskrivningar

I höst och nästa vår blir studentproven i matematik, fysik och kemi elektroniska. Nu får Studentexamensnämnden kritik för att flera årskullar blir utsatta på grund av att övergången sker för snabbt.

Digitaliseringen av studentskrivningarna inleddes gradvis 2016 men övergången i ämnen som fysik, kemi och matematik är ännu på kommande.

Många elever är nu oroliga över hur de ska klara av de nya, elektroniska proven i de här ämnena.

Julia Ramm-Schmidt har räknat på papper hela sitt liv. Hon är inte mot digitaliseringen, men hon tycker att övergången sker alldeles för snabbt.

- Det är ganska mycket olika tecken och uträkningarna kan bli väldigt långa. På datorn är man tvungen att leta upp ganska mycket och det kan ta lång tid, speciellt om man inte är så bekant med systemet.

En räknetavla med färggranna träkulor.
Från kulram till kalkylator till dator. Mycket har skett inom matematiken genom åren. En räknetavla med färggranna träkulor. Bild: All Over Press matematik,utbildning,räkning,skolor,studier,ekonomi,pengar

Ramm-Schmidt studerar första året i gymnasiet och har först nu fått pröva på att göra övningar digitalt. Om några år ska hon skriva digitala studentprov i lång matematik och kemi.

- Visst ska vi öva det digitala, men jag är mest orolig över tankesättet. Jag är så van vid att tänka på papper för det har jag gjort under hela min skoltid. Jag vet inte hur bra jag ska hinna lära mig tänka på annat sätt, säger hon.

Ramm-Schmidt har uttryckt sin oro också i en insändare i Hufvudstadsbladet.

Ett problem nu - men inte i framtiden

Enligt Robin Lundell, specialsakkunnig vid Studentexamensnämnden, har det funnits gott om tid att förbereda sig.

- De här programmen har varit kända redan i flera år så det borde inte vara en så stor överraskning i gymnasierna över vad det är som kommer. Vi hoppas att lärarna och skolorna också har varit aktiva och tagit upp det här i undervisningen, säger Lundell.

Bicca Olin, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, tycker att digitaliseringen av studentexamen är ett steg i rätt riktning.

Bicca Olin
Bicca Olin tycker att studentproven digitaliseras i för rask takt. Bicca Olin Bild: Yle/Fredrika Sundén Finlands svenska skolungdomsförbund,ordförande,rebecca olin

Men precis som Ramm-Schmidt anser hon att det steget har tagits alldeles för snabbt. Olin säger också att man inte har gett tillräckligt med information till de studerande som berörs.

- Det är ett faktum att de årskurser som i år och nästa år skriver studentexamen är i en helt annan situation och har en helt annan börda än de som skrivit tidigare eller som skriver senare.

- När du börjar grundskolan i dagens läge har du genast digital undervisning så det här kommer inte att vara ett problem i framtiden. Men det är några årskullar som nu blir väldigt utsatta, säger Olin.

Mera stress inför studentexamen

Julia Ramm-Schmidt berättar att många är missnöjda och stressen är stor inför de kommande digitala studentproven i just till exempel matematik.

- Det är vi som påverkas men vi har inte fått någon chans att säga vårt. Jag har inte pratat med en enda elev i min årskurs som har haft något positivt att säga om det här, säger hon.

Gymnasieeleverna använder programmet Abitti för att räkna uppgifter på datorn.
Abitti-programmet är Studentexamensnämndens provsystem. Det används i de digitala studentskrivningarna. Gymnasieeleverna använder programmet Abitti för att räkna uppgifter på datorn. Bild: YLE/Petra Bredenberg datorprogram,matematik,gymnasiet,abitti

Enligt Studentexamensnämndens Robin Lundell finns det inget att oroa sig över.

- I och med att det här är en ny sak kommer vi att beakta att alla inte är så vana vid de nya systemen, säger Lundell.