Hoppa till huvudinnehåll

Pioner från 1950-talet riskerar att dö ut - nu efterlyses gamla pioner för forskning

Bondpiontrio: Bondpion hör till de äldsta odlade pionsorterna. Dess historia går tillbaka åtminstone till 1600-talet.
Bondpiontrio: Bondpion hör till de äldsta odlade pionsorterna. Dess historia går tillbaka åtminstone till 1600-talet. Bondpiontrio: Bondpion hör till de äldsta odlade pionsorterna. Dess historia går tillbaka åtminstone till 1600-talet. Bild: M. Uusi-Honko, Pionien Kotis arkiv pionsläktet,pionväxter,Pioner

Under trädgårdsmässan i Åbo den 6-8 april samlar Naturresursinstitutet Luke in information om gamla lokala pioner och rågsurdegar.

Gamla pioner är intressanta för Naturresursinstitutets forskare eftersom det finns risk att de dör ut. Nu vill man inrätta en samling av pioner för långtidsförvaring i Finland. Dessutom kommer plantskolorna att ges möjligheter att få tillgång till de bästa pionstammarna.

- Pionerna hör till de mest värdefulla och långvariga prydnadsväxterna i våra trädgårdar, och de mest anspråkslösa pionsorterna riskerar nu att försvinna då de mer storslagna luktpionerna tar över finländarnas trädgårdar, säger forskare Sirkka Juhanoja vid Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Är midsommarpionen likadan över hela Norden?

Särskilt efterlyses information om sibirisk pion, midsommarpion, dillpion, herrgårdspion och bondpion inklusive olika sorter av bondpion som odlades i Finland på 1950-talet eller tidigare.

Man kommer också att jämföra finländska pioner med pioner i genbankerna i andra nordiska länder.

- Det blir intressant att se om till exempel midsommarpionen är likadan över hela Norden, säger forskare Merja Hartikainen vid Naturresursinstitutet.

Gamla surdegars egenskaper undersöks

Naturresursinstitutet efterlyser också folk som fortfarande har en gammal rågsurdeg i gömmorna.

- För bara ett par generationer sedan fanns det ett surdegstråg i trä på alla gårdar. Surdegen kunde vara mycket gammal och gå i arv i släkten, säger forskare Maarit Heinonen vid Naturresursinstitutet.

Spett med rågbröd.
Spett med rågbröd. Bild: Leipätiedotus.fi rågbröd,bröd,surdeg,hålbröd

I gamla rågsurdegar undersöks de mikrobiologiska egenskaperna och smakskillnaderna. Naturresursinstitutet och yrkeshögskolan i Tavastland (HAMK) började i fjol samla in information om gamla surdegar, men man vill ha ännu mer material.

Anmälan om pioner och surdegar kan göras vid Naturresursinstitutets monter på trädgårdsmässan eller via Naturresursinstitutets webbplats.

Läs också