Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland kräver att FN:s säkerhetsråd diskuterar nervgiftattacken i Salisbury

Viktor Kholstov,  Alexander Shulgin, Georgy Kalamanov och Igor Rybalchenko under presskonferens i ryska ambassaden i Amsterdam.
Viktor Kholstov, Alexandr Sjulgin, Georgy Kalamanov och Igor Rybalchenko under en presskonferens i ryska ambassaden i Amsterdam på onsdagen. Viktor Kholstov, Alexander Shulgin, Georgy Kalamanov och Igor Rybalchenko under presskonferens i ryska ambassaden i Amsterdam. Bild: EPA/Bart Maat Ryssland,Salisbury,Viktor Kholstov

Ryssland ville ha en egen utredning om nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien. Förslaget fick tummen ner, så nu vill Ryssland att ärendet förs till FN:s säkerhetsråd i stället.

Fallet med nervgiftattacken mot den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia diskuterades hela onsdagen i Haag.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen hade blixtinkallats på Rysslands initiativ. Bakom lyckta dörrar försökte den ryska delegationen övertala de övriga medlemsländerna om ett nytt förslag.

Den ryska planen gick ut på att grunda en ny expertgrupp, inklusive ryska medlemmar, som skulle göra en egen utredning kring fallet.

Det här trots att Haag-organisationens experter redan analyserar det nervgift som användes. Men enligt Moskva sker det här arbetet utan insyn.

– Ryssland och andra länder har åsidosatts i den undersökningen, sa Rysslands ständiga representant Aleksandr Sjulgin. Man säger dessutom att vi får ta del av analysen enbart ifall London går med på det.

Sjulgin varnade att ifall ryska experter inte tillåts delta i arbetet godkänner inte heller Moskva de resultat som förväntas bli färdiga nästa vecka.

”Perverst” med ryska experter

Storbritanniens representant menade att det vore perverst att bjuda in också ryska experter för att delta i en undersökning där Ryssland är huvudmisstänkt.

London betonade i stället att det ryska initiativet är ett försök att misstänkliggöra den analys som redan pågår.

Även EU:s representant uppmanade Ryssland att sluta med sin destruktiva inställning och i stället börja samarbeta med organisationen i Haag och ge mera information om nervgiftet Novitjok.

Efter långa förhandlingar röstades det ryska initiativet ner med rösterna 15 mot 6, där 17 länder röstade blankt. Rysslands plan stöddes av bland andra Kina och Iran.

– Storbritannien försöker bara utnyttja organisationen här i Haag för att få sina egna resultat bekräftade, sa Sjulgin efter mötet.

Sjulgin upprepade Moskvas tidigare påståenden om att minst 20 andra länder har kapacitet att tillverka samma nervgift.

– Jag anser att nervgiftet med stor sannolikhet gjordes i ett laboratorium i USA eller Storbritannien, sa Sjulgin.

Också Sergej Narysjkin som är chef för Rysslands underrättelseorgan SVR var inne på samma linje.

– Fallet med Skripal är en ”grotesk provokation” som har kokats ihop av den amerikanska och brittiska säkerhetstjänsten, säger Narysjkin.

FN-diskussioner efterlyses

Direkt efter att mötet i Haag avslutades meddelade Ryssland att man vill att FN:s säkerhetsråd för en för allmänheten öppen diskussion om nervgiftattacken redan på torsdag.

– Jag lade in ett initiativ om saken på den ryska regeringens order, sa Vasilij Nebenzja som är Rysslands representant i säkerhetsrådet.

I Ryssland har man gjort stor affär om de brittiska forskarnas uttalanden om att man inte har kunnat fastställa i vilket land nervgiftet är tillverkat.

Brittiska utrikesministeriet tvingades också radera ett tidigare uttalande om saken på Twitter, ett faktum som kollegerna i Moskva noterade med skadeglädje.

– Ministeriet i London beter sig som skojare bakom bägarspel som hela tiden försöker lura sin publik, sa Maria Zacharova, taleskvinna för ryska utrikesministeriet.

Brittiska regeringen betonar att den baserar sin slutsats om Rysslands skuld på vetenskapliga analyser, underrättelseinformation och tidigare liknande fall.

Läs mera:

Ryssland får inte delta i undersökningen av attacken i Salisbury

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) med säte i Haag har fattat beslutet att Ryssland inte får vara med i undersökningen av nervgiftsattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.