Hoppa till huvudinnehåll

Till och med BBC uppmärksammade fotbollsligans stränga linjedragning: Inga matcher flyttas längre på grund av väder

Det snöar under en fotbollsmatch.
Illustrerande arkivbild. Det snöar under en fotbollsmatch. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,snö

Under fotbollsligasäsongen 2018 kommer inga matcher att flyttas på grund av väderförhållanden. Det berättade ligaordförande Matti Apunen under informationstillfället inför den stundande säsongen – och det står nu klart att TPS är ett av de första offren för den nya policyn.

– Det här handlar inte om någon envishet eller dylikt utan det handlar om att matchprogrammet inte kan leva hela säsongen.

Det konstaterade fotbollsligans orförande Matti Apunen om ligans nya förbud: Inga matcher kommer längre att flyttas bara på grund av att spelplanen inte håller måttet på grund av väderförhållanden.

Enligt Apunen vill man helt enkelt se till att det inte hopas matcher till slutet av säsongen.

– Om vi börjar flytta matcher stup i kvarten så orsakar vi problem för oss själva. Vi har slagit fast att den här leken nu är slut, säger Apunen.

– Klubbarna måste nu ha en reservplan redo, som kan användas vid behov, tillägger han.

Den stränga linjedragningen nådde över nyhetströskeln också i Storbritannien, där BBC lyfter fram fotbollsligans besked. Finland förbjuder flyttade fotbollsmatcher, lyder rubriken.

TS: TPS tvingas flytta sin första hemmamatch

Lagen som befinner sig i farozonen är enligt Iltalehti Ilves, Honka, PS Kemi och TPS, som alla spelar sin första hemmamatch den 15 april. Samtliga lag spelar på en plan med naturgräs – och den sistnämnda har redan tvingats flytta sin match bort från hemmastaden Åbo.

– Vi har bestämt oss för att utvidga hemmabegreppet. Vi spelar i Valkeakoski, säger TPS vd Jarmo Kähkönen för Turun Sanomat.

TPS spelade sina matcher i fotbollsettan på Övre plan och Paavo Nurmi Stadion i Åbo, men enligt tidningen uppfyller de inte ligakraven. Istället är det FC Hakas hemmaplan som gäller.

– Det harmar förstås. Det som harmar mest är att det inte finns en reservplan i en stad som Åbo, säger Kähkönen.

Enligt tidningen är det ändå sannolikt att säsongens första Åboderby kan gå av stapeln som planerat på Kuppis fotbollsstadion den 21 april.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport