Hoppa till huvudinnehåll

Trump beordrar nationalgardet till gränsen - talar om kris trots att migranternas antal minskar

Drygt tusen centralamerikanska demonstranter har tågat genom Mexiko mot den amerikanska gränsen för att protestera mot Trumps invandrarpolitik. Det kan ha motiverat Trump att kalla in nationalgardet
Drygt tusen centralamerikanska demonstranter har tågat genom Mexiko mot den amerikanska gränsen för att protestera mot Trumps invandrarpolitik. Det kan ha motiverat Trump att kalla in nationalgardet Drygt tusen centralamerikanska demonstranter har tågat genom Mexiko mot den amerikanska gränsen för att protestera mot Trumps invandrarpolitik. Det kan ha motiverat Trump att kalla in nationalgardet Bild: EPA-EFE/LUIS VILLALOBOS Mexiko,USA

USA:s president Donald Trump har beordrat nationalgardet till gränsen mot Mexiko för att förhindra olaglig invandring.

Trump har undertecknat ett dekret eftersom läget enligt honom är kritiskt, meddelar Vita huset.

Trump har under den senaste veckan piskat upp oron över en karavan bestående av drygt tusen centralamerikanska demonstranter som vandrar genom Mexiko mot USA:s gräns

Hotet verkar ändå mäkta överdrivet eftersom demonstranterna redan har meddelat att de avbryter sin marsch när de når Mexiko City.

Irineo Mujica, som leder gruppen Folk utan gränser säger att deltagarna får göra vad de vill i Mexico City.

– Vi har stödgrupper vid gränsen om det finns människor som behöver hjälp där, men de måste i så fall resa på egen hand, säger Irineo Mujica.

Demonstrationsmarschen mot gränsen kommer att upplösas när deltagarna når Mexiko city
Demonstrationsmarschen mot gränsen kommer att upplösas när deltagarna når Mexiko city Demonstrationsmarschen mot gränsen kommer att upplösas när deltagarna når Mexiko city Bild: EPA-EFE/Luis Villalobos USA,Mexiko

Migrationen varierar

Kirstjen Nielsen, ministern för inre säkerhet, säger att hon har talat med guvernörer i sydvästra USA om var nationalgardets enheter utplaceras och att det är möjligt att de intar ställningar vid gränsen redan på onsdag nästa vecka.

– Vi fortsätter att se oacceptabla nivåer av olagliga droger, farlig gängverksamhet, gränsöverskridande kriminella organisationer och illegal invandring flöda över vår södra gräns, klagar Kirstjen Nielsen som tidigare arbetade som biträdande stabschef i Vita huset.

Trump verkar ha upprörts av sitt misslyckande att få kongressen att anslå betydande summor för sin planerade, nya mur vid gränsen och den kritik som det har väckt mot honom bland hans egna anhängare.

Kritikerna säger ändå att det inte råder någon kris vid gränsen och att antalet illegala invandrare har minskat stadigt under de senaste åren.

Till exempel i februari i fjol greps drygt 23 000 migranter vid gränsen, medan motsvarande siffra året innan var över 38 000.

I april år 2017 greps drygt 15 000 migranter, vilket var mindre är en tredjedel av antalet samma månad året innan.

Enligt statistiken minskade invandringen i flera år men under den senaste tiden har den ökat något igen.

I januari och februari i år greps över 72 000 människor vid den sydvästra gränsen medan 66 000 greps under samma period året innan.

Porträtt av Donald Trump, mjukt ljus och presidenten tittar nästan in i kameran.
Trump har under den senaste veckan upprörts över marschen genom Mexico mot USA:s gräns. Porträtt av Donald Trump, mjukt ljus och presidenten tittar nästan in i kameran. Bild: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL Trump,USA

Oklart var och hur länge

Trump sade i förrgår att ”vi kommer att göra saker militärt", vilket uppfattades som att han vill skicka armén till gränsen. Det är ändå olagligt och därför tas nationalgardet in, förtydligade Vita huset.

Det här är tredje gången på tolv år som USA:s president kallar in nationalgardet till gränsen, men det är tillsvidare oklart exakt vad det skall göra, hur många soldater som tar del i operationen eller hur länge deras uppdrag pågår.

Barack Obama beordrade enheter ur nationalgardet till gränsen år 2010 och George Bush gjorde det samma år 2006.

Det är tredje gången på 12 år som USA:s nationalgarde kallas in till den sydvästra gränsen mot Mexiko
Det är tredje gången på 12 år som USA:s nationalgarde kallas in till den sydvästra gränsen mot Mexiko Det är tredje gången på 12 år som USA:s nationalgarde kallas in till den sydvästra gränsen mot Mexiko Bild: EPA-EFE/THAIS LLORCA USA,USA:s nationalgarde

Mexiko förargat

Mexiko som håller presidentval i sommar, har upprörts över Trumps nya beslut och uttalanden om invandring.

Den mexikanska senaten kräver att president Enrique Peña Nieto avbryter allt säkerhetssamarbete med USA vid gränsen i protest mot Trumps fientliga uttalanden.

Senaten säger i ett enhälligt uttalande att regeringen bör "stoppa alla gemensamma ansträngningar för att motarbeta organiserad brottslighet" , tills Trump behandlar "mexikaner med den respekt och artighet som de förtjänar."

Vänsterkandidaten Andrés López Obrador, som har kritiserat Trump och USA i mycket skarpa ordalag i sin presidentvalskampanj, har ett stort försprång i opinionsmätningar och trycket på den sittande presidenten är därför hårt.

Peña Nieto säger att han vill att USA ännu klargör sina avsikter vid gränsen innan han är redo att uttala sin "klara ståndpunkt."

Läs mera:

Varför vill Trump ta till krafttag mot de fattiga centralamerikanerna?

1 500 fattiga migranter har flytt undan våldet i Centralamerika till södra Mexiko. Många stannar där, andra vill pröva lyckan i USA. Det president Donald Trump hotar att stoppa med våld är en manifestation för fri invandring utan nationsgränser. Bakom verksamheten ligger påtryckningsgruppen Folket utan gränser som är baserad i USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes