Hoppa till huvudinnehåll

Vörå ordnar skolskjuts till alla barn som bor där vargar rört sig

Vy över gatan i Vörå.
Vy över gatan i Vörå. Bild: Yle/ Viktor Granö Vörå

Alla lågstadieelever i Vörå som bor i områden där varg observerats får gratis skolskjuts från och med fredag. Vi tar oron på allvar, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Det finns en stor och genuin oro för vargarnas framfart i kommunen och även en stor uppgivenhet eftersom ingen gör något åt situationen säger Mikko Ollikainen.

- När en hund revs på ett kommunalt bostadsområde i Oravais nära ett daghem ställdes saken på sin spets. Då blev diskussionen om skolskjutsar allt mera angelägen. Vi måste agera snabbt, säger Ollikainen.

Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup.
Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommun,Vörå,Österbotten

Både kommunfullmäktige och kommunstyrelsens presidium är eniga i beslutet och från kommunens sida tar man vargfrågan på stort allvar säger Ollikainen.

- Det finns en genuin rädsla och vi vill värna om våra invånare. Vi vill göra vårt bästa för både barnens och föräldrarnas trygghetskänsla, säger Ollikainen.

Agerade snabbt

Under onsdagen bad man trafikanter om offerter och under torsdagen tog man beslut i kommunen. De utvidgade skolskjutsarna berör omkring 100 barn och konstnaderna ligger omkring 10 000 euro.

De barn som berörs är alla elever som går i Centrumskolan i Oravais, Kimo, Särkimo och Maxmo skolor samt Rökiölelever som bor i Bertby, Lålax och Lotlax och de elever som bor nära Pettersbacka skola.

Föräldrar har kontaktat både kommunen, skolor och förtroendevalda i sin oro över barnens trygghet på väg till och från skolan säger Ollikainen.

Uppgivenhet bland invånarna

Det finns en uppgivenhet bland invånarna, ingen gör något åt situationen. Därför vill kommunen agera snabbt och göra vad den kan.

- Vi gör allt vi kan genom skolskjutsar, kontakt med polisen, vi har kontaktat Viltcentralen tillsammans med andra kommuner och vi stöder också jaktlagens tilltänkta ansökan om att få fälla varg, säger Ollikainen.

Men lagstiftningen är vad den är säger Ollikainen.

- Polisen och myndigheterna har de restriktioner de har och vi är inte riktigt glada åt den lagstiftning som finns i dag, säger Ollikainen.

De utvidgade skolskjutsarna får sin början på fredag den 6 april och fortsätter åtminstone hela april.

Kommunen ordnar också ett vargmöte den 18 april där kommuninvånarna ska få information i vargfrågan.

Artikeln uppdaterad med flera citat av Mikko Ollikainen klockan 20.00

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten