Hoppa till huvudinnehåll

Den nya socialsekreteraren vid Pargas stad: “Saker har gjorts felaktigt men jag har en klar vision för hur vi ska möta utmaningarna”

Ett barn med en teddybjörn i famnen.
Ett barn med en teddybjörn i famnen. familjer,barndom,våld,ungdom (skede),barnskydd,recession

Han beskriver sig som en kvalitativ ledare som uppskattar och respekterar de anställda och vill lyssna på dem. Pargas stads nya socialsekreterare, Sami Salmivirta tillträder sin tjänst på måndag.

– Jag ser fram emot en mycket stor och intressant utmaning, och jag förväntar mig att jag får det stöd och de verktyg som behövs för att få saker reparerade.

Det säger Sami Salmivirta, som på måndagen börjar jobba som Pargas stads nya socialsekreterare. Han lämnar då jobbet som ledande socialarbetare vid Tavastehus stad.

Som socialsekreterare i Pargas kommer han sedan att vara chef för familjeenheten, dit också barnskyddet tillhör.

en närgången mörk bild av sami salmivirtas ansikte.
Sami Salmivirta. en närgången mörk bild av sami salmivirtas ansikte. Bild: Privat. Pargas,barnskydd,socialsekreterare,sami salmivirta

Har en bra överblick över utmaningarna

Salmivirta berättar att kretsarna bland socialarbetare i Finland och Egentliga Finland är ganska små och att han redan haft flera diskussioner med socialarbetare som tidigare arbetat i Pargas.

Samtalen har hjälpt honom att få en uppfattning om omfattningen och utmaningarna inom socialserviceenheten i Pargas - och att försöka hitta lösningar.

– Jag har med hjälp av de här samtalen fått en klar vision för hur man ska möta dessa utmaningar och ta itu med dem.

– Jag har även bekantat mig med uttalanden som gjorts om det här ämnet och läst vad som skrivits på nätet, så jag upplever att jag har en ytterst klar bild över läget.

“Pargas stad måste bli en attraktivare arbetsplats”

Salmivirta har redan under veckan skickat e-postmeddelanden åt ledande stadsanställda, direktörer och beslutsfattare.

Han betonar att Pargas stad måste vara en attraktiv arbetsplats och har i e-postmeddelandet skickat fyra punkter som han tror kan locka arbetstagare.

Salmivirta berättar inte exakt vad punkterna innehåller, men ger några inblickar.

– Självklart är punkterna relaterade till ekonomiska incitament och välbefinnande på jobbet, vilket bör ökas för att anställa kvalificerade arbetstagare.

Han säger att det viktigaste just nu är att få anställda till de instanser som är underbemannade och att man efter det kan koncentrera sig på innehållet och arbeta mera kvalitativt.

I en tidigare intervju med stadsdirektör Patrik Nygrén säger Nygrén att han fått lönerna höjda för socialarbetare, så att lönen just nu ligger på 3 500 euro i månaden. Det är enligt Nygrén på högsta nivå i Egentliga Finland.

Pargas stadshus med kommunvapnet.
Pargas stadshus med kommunvapnet. Bild: Yle/Nina Bergman Pargas,pargas stad

“Saker har gjorts felaktigt”

Salmivirta är beredd att ta sig an utmaningen, men betonar att det kan ta tid att återställa allt.

– Naturligtvis är situationen minst sagt utmanande, men genom att fatta rätt beslut och rätt lösningar kan situationen dock repareras med tid. Det kommer inte att ske snabbt, men jag tror att även de minsta stegen kommer att medföra stora förändringar.

Han kommenterar också nyheten om att den sista socialarbetaren inom barnskyddet i Pargas nu sagt upp sig.

– Det faktum att det till exempel inte finns några socialarbetare inom barnskyddssektorn just nu berättar att saker har gjorts felaktigt och borde ha åtgärdats.

Den personligen svåraste utmaningen är svenskan

För Salmivirtas egen del är det svenska språket den största utmaningen och någonting han själv kommer att arbeta mycket med.

– Det är av största vikt att vi alla får service och blir förstådda på vårt modersmål och det är något jag måste arbeta med under de närmaste månaderna. Användningen av svenska språket har varit mycket fattigt under de senaste åren, men jag är säker på att jag över tiden också blir bättre på svenska.