Hoppa till huvudinnehåll

Det är lätt att grodda frön - du får mera färg, smak och näring i din mat

Gröna groddar på ett bord.
Gröna groddar på ett bord. Bild: Cseh Ioan / Mostphotos groddar,växter,grönt,ekologisk mat,Dörrmatta,sallader (maträtter)

Ett frö är verkligen något förunderligt. Trots att det är så litet har det förutsättningar att bli en stor planta som ger massor av frukt, eller ett helt träd.

Varje frö innehåller precis så mycket näring att det räcker för att producera en rot och ett par hjärtblad, sedan måste växten få näring utifrån.

När man groddar ett frö får man fram det allra mest näringsrika stadiet av en växt, en riktig näringskick.

Jag gillar också smaken på groddar, särskilt om man törs testa lite andra varianter än alfalfa och mungbönor.

Broccoligroddar är jättegoda, bockhornsklöver smakar curry, lökgroddar är skarpa och friska i smaken, precis som rädisa. Och de snyggaste groddarna är helt klart rödbetsgroddar – de är vackert djupröda och piffar upp vilken maträtt som helst.

Groddar är mat både för ögat och magen, och det trevligaste är att varva eller kombinera olika sorter. Jag brukar ha två-tre sorter på groddning samtidigt, gärna i lite olika stadier, så att jag alltid har tillgång till dagsfärska groddar.

Oftast blir groddarna fräschast om man använder en groddlåda, men det går bra att använda en stor, ren glasburk också.

Frön som är goda att grodda:

  • Alfalfa
  • Bockhornsklöver
  • Broccoli
  • Gröna linser
  • Kikärter
  • Lök
  • Mungbönor
  • Rädisa
  • Rödbeta
  • Solros

I burk

Det enda man egentligen behöver för att grodda frön är en glasburk och en silduk eller tunn kökshandduk. Tänk bara på att låta fröna rinna av riktigt ordentligt, så det inte ligger kvar vatten på botten av burken.

  1. Blötlägg fröna över natten i en glasburk.
  2. Sila bort vattnet genom en silduk eller tunn kökshandduk. Det bästa brukar vara att fästa silduken runt burken med en gummisnodd och ställa burken upp och ned i diskstället för att droppa av ordentligt.
  3. Låt burken stå på diskbänken, utom räckhåll för direkt solljus.
  4. Skölj groddarna två gånger varje dag och låt dem rinna av ordentligt.
  5. Groddarna är klara efter 3-5 dagar. Förvara dem i kylskåpet och skölj dem en gång om dagen. Håller i ca tre dagar. Om de börjar bli slemmiga är det dags att göra nya.

I groddlåda

Man kan också köpa en groddlåda. Groddlådan ger lite fräschare och krispigare groddar. Ofta kommer groddlådorna med flera brickor, så man kan ha några olika sorter i olika stadier på gång samtidigt.

  1. Bred ut fröna på brickorna.
  2. Häll på vatten.
  3. Låt brickorna stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Skölj dem några gånger om dagen tills de är klara, 3-5 dagar.
  4. Förvara de färdiga groddarna i kylskåpet och skölj dem varje dag. Håller i ca tre dagar.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

    Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

    Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

  • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

    Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

    Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Sticka en poncho med mosstickning

    Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

    Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

  • Sticka Lees benvärmare

    Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

    Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

  • Sticka strömsövantar med snickarglädje

    Lee gjorde ett eget strömsömönster.

    Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

  • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

    Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

    När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

  • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

    Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

    Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

  • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

    Recept på allt från deodorant till shampo.

    Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

  • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

    Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

    En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

  • Allt om stickning från Strömsö

    Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

    Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö