Hoppa till huvudinnehåll

Det är lätt att grodda frön – du får mera färg, smak och näring i din mat

Gröna groddar på ett bord.
Gröna groddar på ett bord. Bild: Cseh Ioan / Mostphotos groddar,växter,grönt,ekologisk mat,Dörrmatta,sallader (maträtter)

Ett frö är verkligen något förunderligt. Trots att det är så litet har det förutsättningar att bli en stor planta som ger massor av frukt, eller ett helt träd.

Varje frö innehåller precis så mycket näring att det räcker för att producera en rot och ett par hjärtblad, sedan måste växten få näring utifrån.

När man groddar ett frö får man fram det allra mest näringsrika stadiet av en växt, en riktig näringskick.

Jag gillar också smaken på groddar, särskilt om man törs testa lite andra varianter än alfalfa och mungbönor.

Broccoligroddar är jättegoda, bockhornsklöver smakar curry, lökgroddar är skarpa och friska i smaken, precis som rädisa. Och de snyggaste groddarna är helt klart rödbetsgroddar – de är vackert djupröda och piffar upp vilken maträtt som helst.

Groddar är mat både för ögat och magen, och det trevligaste är att varva eller kombinera olika sorter. Jag brukar ha två-tre sorter på groddning samtidigt, gärna i lite olika stadier, så att jag alltid har tillgång till dagsfärska groddar.

Oftast blir groddarna fräschast om man använder en groddlåda, men det går bra att använda en stor, ren glasburk också.

Frön som är goda att grodda:

  • Alfalfa
  • Bockhornsklöver
  • Broccoli
  • Gröna linser
  • Kikärter
  • Lök
  • Mungbönor
  • Rädisa
  • Rödbeta
  • Solros

I burk

Det enda man egentligen behöver för att grodda frön är en glasburk och en silduk eller tunn kökshandduk. Tänk bara på att låta fröna rinna av riktigt ordentligt, så det inte ligger kvar vatten på botten av burken.

  1. Blötlägg fröna över natten i en glasburk.
  2. Sila bort vattnet genom en silduk eller tunn kökshandduk. Det bästa brukar vara att fästa silduken runt burken med en gummisnodd och ställa burken upp och ned i diskstället för att droppa av ordentligt.
  3. Låt burken stå på diskbänken, utom räckhåll för direkt solljus.
  4. Skölj groddarna två gånger varje dag och låt dem rinna av ordentligt.
  5. Groddarna är klara efter 3-5 dagar. Förvara dem i kylskåpet och skölj dem en gång om dagen. Håller i ca tre dagar. Om de börjar bli slemmiga är det dags att göra nya.

I groddlåda

Man kan också köpa en groddlåda. Groddlådan ger lite fräschare och krispigare groddar. Ofta kommer groddlådorna med flera brickor, så man kan ha några olika sorter i olika stadier på gång samtidigt.

  1. Bred ut fröna på brickorna.
  2. Häll på vatten.
  3. Låt brickorna stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Skölj dem några gånger om dagen tills de är klara, 3-5 dagar.
  4. Förvara de färdiga groddarna i kylskåpet och skölj dem varje dag. Håller i ca tre dagar.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö