Hoppa till huvudinnehåll

Finland ryckte upp sig men förlorade – VM-chanserna lever trots det

Irene Paredes nickar in 0-1 bakom Tinja-Riikka Korpela.
Irene Paredes nickade in 0–1 bakom Tinja-Riikka Korpela. Irene Paredes nickar in 0-1 bakom Tinja-Riikka Korpela. Bild: Lehtikuva Tinja-Riikka Korpela,Irene Paredes

Finlands damlandslag i fotboll föll med 0–2 mot gruppfavoriten Spanien i kvällens VM-kvalmatch. Spanien ångar på mot VM – medan Finland nu står inför två oerhört viktiga duster.

– För att klara oss måste vi prestera det bästa vi kan, konstaterade mittbacken Anna Westerlund inför kvällens kamp i Helsingfors.

Det lyckades inte. Framför allt i första halvlek var Finland flera steg bakom sina gäster.

Det blåvita passningsspelet lämnade en hel del att önska och räderna framåt var lätträknade, medan Tinja-Riikka Korpela mellan Finlands stolpar fick tänja sig i vägen för några farliga bollar.

Spanien gick upp i ledning i den elfte minuten. Finlands markering svek och Jennifer Hermosos hörna fann en ledig Irene Paredes vid den bakre stolpen.

I början på den andra halvleken lyfte Olga Garcia vackert in 0–2 över Korpela och Spanien vann. Ytterligare jobspost för Finland var att Tuija Hyyrynen på slutet tilldelades sin andra varning. Hon är därmed avstängd i följande kvalmatch.

Med marginalerna på vår sida kunde vi ha gjort ett eller till och med två mål― Anna Signeul

– I första halvlek var vi alldeles för passiva, vi fick inte tillräcklig press på bollhållaren och släppte in ett olyckligt mål på hörna där vi visste att de var duktiga. Vi gjorde dem helt enkelt bra, säger förbundskaptenen Anna Signeul till Yle.

– Andra halvlek var sedan mycket bättre. Vi kom mycket närmare dem, pressade bättre, men släppte ändå in ett mål. Vi ville verkligen vinna och man såg ju tidvis hur farliga vi kan vara. Med marginalerna på vår sida kunde vi ha gjort ett eller till och med två mål.

VM-chanser finns fortfarande

I gårdagens match i kvalgruppen kryssade Österrike och Serbien med 1–1. Spanien leder gruppen med tolv poäng före Finland och Österrike på sju, Serbien på fyra och jumbon Israel på en.

Endast gruppvinnaren avancerar direkt till VM i Frankrike 2019, medan de fyra bästa grupptvåorna kvalar vidare. Finlands kval fortsätter mot Österrike i Helsingfors den 8 juni. Fyra dagar senare väntar en bortamatch mot Serbien.

– Vi lärde oss mycket från den här matchen. Nu får vi fortsätta jobba på det vi gör – för vi tror stenhårt på det vi gör, intygar Signeul.

– Spanien är ett mycket bra lag och man måste vara på topp för att rubba dem, men i andra halvlek visade vi att det går. Mot Österrike blir det en helt annan matchbild, jag räknar med att vi får äga mera boll mot dem. Gruppen lever fortfarande, vi har alla chanser.

Finland – Spanien 0–2 (0–1)

11. Irene Paredes 0–1
50. Olga Garcia 0–2

Finland: Tinja-Riikka Korpela – Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Anna Auvinen, Emma Koivisto – Nora Heroum (59. Ria Öling), Adelina Engman, Olga Ahtinen, Juliette Kemppi (90. Heidi Kollanen) – Sanni Franssi (77. Kaisa Collin), Linda Sällström.

Publik: 3231