Hoppa till huvudinnehåll

Kekki och Rönnberg upp på läktaren i georgisk domarfars – Finland nära mäktig vändning

Kaj Kekki, 2018.
Kaj Kekki såg rött. Kaj Kekki, 2018. Bild: Matti Raivio/All Over Press Kaj Kekki,Finlands herrlandslag i handboll

Det var i praktiken omöjligt att vinna, säger Kaj Kekki vars finländska handbollslandslag förlorade mot Georgien i en träningsturnering. Han syftar på det partiska domararbetet, som bland annat felaktigt skickade Nico Rönnberg i duschen.

Finlands handbollsherrar avslutade träningsturneringen i Georgien med en tvåmålsförlust mot värdnationen.

Finland mäktade endast med sex mål under den första halvleken mot tio för Georgien, men ryckte upp sig efter paus – och framför allt under den sista kvarten.

Finland låg långa stunder under med en handfull bollar men på slutet nosade gästerna till och med på segern. Med dryga tre minuter kvar kvitterade Joacim Broman till 19–19 och minuten senare räddade målvakten Mikael Mäkelä en straff.

Det bar ändå inte ända fram och Finland föll – efter en kaosartad sista minut.

”Domarna plockade medvetet bort Rönnberg”

Finlands chefstränaren Kaj Kekkis förpassades upp på läktaren efter att Georgien gått upp i en 20–19-ledning vid tiden 28.55. Finland lyckades inte utjämna på nytt och Georgien vann till slut med 21–19.

– Jag slog väl timeoutlappen för hårt ner i bordet, säger Kekki om sin utkörning när Yle Sporten ringer upp.

Han är väldigt kritisk till domararbetet. Finland hade sju utvisningar mot en för Georgien, och därtill kördes Nico Rönnberg felaktigt ut. Rönnberg var Finlands klart bästa målskytt i den förra matchen mot Italien.

– Han var inte ens inblandad i situationen, Oscar Kihlstedt kunde kanske ha fått två minuter, men inget annat. De (domarna) plockade helt medvetet bort Rönnberg, menar Kekki.

– Visst ville vi vinna, men det var i praktiken omöjligt med de här förutsättningarna.

Oscar Kihlstedt med bollen.
Oscar Kihlstedt gjorde väl ifrån sig i Georgien. Oscar Kihlstedt med bollen. Bild: Yle/Patric Westerlund handboll,Finlands herrlandslag i handboll,oscar kihlstedt

Frånsett domararbetet var Kaj Kekki nöjd med kvällen. Spelarna gav aldrig upp och slet ända till slut, berömmer förbundskaptenen.

– Det var förstås beklagligt att Rönnberg åkte ut men samtidigt gjorde det helt gott, andra var tvungna att stiga fram i vårt unga och orutinerade manskap.

– En oerhört bra fajt, jag är verkligt nöjd med hur vi kämpade i fulla 60 minuter, speciellt i försvaret. Laget skulle förstås mentalt behöva segrar, men nu gick det så här.

Oscar Kihlstedt Finlands bästa

Finland, som tidigare under turneringen besegrat Georgiens andralag och förlorat mot Italien, förbereder sig för kvalet till EM 2020. Grupperna lottas nästa fredag.

Fick du ut det du ville från turneringen?

– Nåja, inte helt. Då vi en gång spelar tre landskamper skulle man ju gärna ha det bästa laget på benen. Nu saknades skadade Theo Westerlund och Max Granlund som hade varit enormt viktiga, och dessutom var vänsterkanten borta.

– Vi har nu i ett års tid hela tiden spelat med bristfälligt manskap och vi har helt enkelt inte så många spelare som håller klassen att vi skulle ha råd med flera frånvaron, säger Kekki.

Någon speciell spelare du vill lyfta fram?

– Sett till hela turneringen var Oscar Kihlstedt den som presterade jämnast, föredömligt jobb i försvarsväg. Men i dag förtjänar nog hela laget att lyftas fram.

Finland – Georgien 19–21 (6–10)

Finlands målskyttar: Oscar Kihlstedt 5, Nico Rönnberg 3, Joacim Broman 2, Robin Granlund 2, Roni Syrjälä 2, Richard Sundberg 2, Fredrik Forss 1, Johan Gripenberg 1, Ian Martin 1.