Hoppa till huvudinnehåll

"Klagomålen mot Kenneth Greve var inte anonyma" - tidigare dansare vid Nationalbaletten talar ut om brister i arbetskulturen

Bildcollage av fd dansaren Riina Laurila och Nationalbalettens tidigare vd Päivi Kärkkäinen
Riina Laurila och Päivi Kärkkäinen. Bildcollage av fd dansaren Riina Laurila och Nationalbalettens tidigare vd Päivi Kärkkäinen Päivi Kärkkäinen,riina laurila

Det var måndagen i Stilla veckan som nyheten från Nationalbaletten kom - den konstnärliga ledaren Kenneth Greve fråntas sina förmansuppgifter. Problemen hade pågått i åratal, och ledningen säger sig inte ha kunnat åtgärda dem tidigare delvis på grund av att anklagelserna mot Greve varit anonyma. Men det här verkar inte stämma.

I mars 2018 uppger Nationalbaletten att Kenneth Greve får lämna sitt förmanskap. Orsaken är osakligt beteende och olämpligt språkbruk.

Det olämpliga beteendet har pågått under flera års tid. Nationaloperans och -balettens tidigare chefdirektör Päivi Kärkkäinen, som gick i pension vid årsskiftet, fick frågan om varför hon inte hade ingripit tidigare.

Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja v. 2008-2018 ja Kalevalanmaa oopperan ohjaaja, tanskalainen Kenneth Greve, Ooppera, 31.10.2017.
Den tidigare konstnärlige ledaren Kenneth Greve. Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja v. 2008-2018 ja Kalevalanmaa oopperan ohjaaja, tanskalainen Kenneth Greve, Ooppera, 31.10.2017. Bild: Jari Kovalainen / Yle Kenneth Greve,Finnish National Ballet,koreografi

I en intervju för Yle Uutiset den 26 mars säger Kärkkäinen att hon under sin drygt 10-åriga tid som vd för operan endast fått ett par brev av personalen där anklagelser om osakligt beteende har riktats mot Kenneth Greve.

- Det var frågan om anonyma brev, och anklagelserna var på en allmän nivå. Det är svårt att vidta åtgärder på basis av anonyma brev, säger Kärkkäinen i samma intervju för Yle Uutiset.

Men det här stämmer inte, säger den före detta dansaren Riina Laurila.

- Jag var chockad när jag läste att Päivi Kärkkäinen hade sagt att hon bara fått anonyma klagomål. Åtminstone jag gick ut med eget namn, säger Laurila.

Hon tillägger att hon ville driva alla dansares sak när hon i flera repriser påtalade problemen, först med Greve själv men senare också med hela Nationalbalettens ledning.

"Ledningen sopade problemen under mattan"

Det var år 2011 som Riina Laurila lämnade in ett skriftligt klagomål om Kenneth Greve - och en rad andra personer inom balettledningen.

Då hade hon redan under flera års tid upplevt stämningen inom balettkompaniet som osaklig och kränkande, nedlåtande och diskriminerande. Hon ansåg sig själv osakligt behandlad av Greve vid ett flertal tillfällen.

Laurilas brev behandlades av operans ledning, men i en anda som hon själv uppfattade som ett försök att sopa problemen under mattan.

Klagomålen ledde ingenvart. Riina Laurila fick beskedet om att ledningen inte ansåg att hon hade behandlats osakligt. Själv tolkade hon förfarandet som ovilja från ledningens sida att ta tag i saken.

Åren gick och ingenting hände under Kärkkäinens ledarskap. Det var först efter Kärkkäinens pensionering vid årsskiftet 2017-2018, som Greve fråntogs sina förmansuppdrag.

- Det säger något om den dåvarande kulturen i huset, allting bara sopades under mattan, säger Laurila.

Nationaloperan i Helsingfors.
Nationaloperan i Helsingfors. Bild: Jisis Finlands nationalopera,nationaloperan

Tidigare vd:n vidhåller att allting gick rätt till

Svenska Yle Nyheter har bett den tidigare chefsdirektören Päivi Kärkkäinen om en kommentar till Riina Laurilas uttalanden, och det faktum att klagomålen som redan år 2011 riktades mot Greve inte enbart var anonyma.

Kärkkäinen vill inte kommentera de nya uppgifterna. Men hon upprepar i ett e-postmeddelande via Nationalbalettens informationsavdelning att klagomålen år 2011 diskuterades med alla berörda parter och att man då ansåg att Greve inte hade betett sig osakligt - det var frågan om normal arbetsledning.

Att Nationaloperan nu ändå flera år senare har skridit till åtgärder mot Greve ser Laurila som positivt.

- Äntligen, bättre sent än aldrig! Den nya vd:n Gita Kadambi har tagit en hårdare linje mot osakligheter och det ingjuter hopp om att nästa generation av dansare inte skall vara tvungen att uppleva osakligt beteende, säger den numera pensionerade dansaren Riina Laurila.