Hoppa till huvudinnehåll

Många intresserade att ta över Nagu gästhamn – "Gästhamnen är livsviktig"

Två personer går på en brygga ut i Nagu gästhamn full med båtar mitt i sommaren.
Två personer går på en brygga ut i Nagu gästhamn full med båtar mitt i sommaren. Bild: Yle/ Nora Engström Skärgård (musikstycke),Skärgården,Nagu,gästhamnar,båtar,segelbåtar,båtfolk

Gästhamnssäsongen förväntas ta fart i maj, men hur Nagu gästhamns säsong kommer att se ut är fortfarande oklar. Företagarna i Nagu är oroliga men litar på att staden har läget under kontroll.

Galonis har ansvarat för gästhamnsverksamheten i Nagu i flera år, men nu söker staden en ny hamnvärd med snabb tidtabell. Orsaken till att Pargas stad väljer att inte förnya avtalet med Galonis är på grund av att företaget inte lyckats fylla stadens krav.

Olof Elenius, ordförande för Nagunämnden, tycker att staden har lämnat ärendet till sista minuten.

- Det är bråttom nu. Det är bara tre veckor kvar till första maj, och då antar jag att trafiken är i full gång där. Staden borde ha gett ett slutdatum för kraven flera månader tidigare.

Elenius skulle inte beskriva situationen som katastrofal, men att tiden är knapp.

- Katastrof blir det naturligtvis sen om vi inte kan hitta en hamnvärd.

"Gästhamnen är hela Pargas pärla"

Att ha en välfungerande gästhamn är a och o för hela Nagu, konstaterar Elenius.

- Det finns inte ett alternativ att gästhamnen inte skulle fungera. Det alternativet vågar man inte ens tänka på. Den verksamhet som finns i hamnen är Nagus, om inte hela Pargas stads pärla.

Elenius säger att han varit i kontakt med flera företagare i Nagu som är beroende av en fungerande hamnverksamhet.

- Det är klart att de är oroliga. De kan inte förstå att läget är som det är just nu.

Företagarna i Nagu beroende av gästhamnen

Naguföretagarna Richard Smeds och Sussi Henriksson känner sig oroliga inför den osäkra situationen.

- Det är klart att man blir lite skraj. Jag hoppas att de snabbt hittar någon ny företagare som kan driva verksamheten, säger Smeds, som äger restaurangen L’escale.

- Det är en katastrof att det är så snart inpå säsongen. Vi har annars också så mycket på gång här i och med att hamnen för förbindelsebåtarna byggs om, säger Sussi Henriksson, ägare av Hotel & Café Lanterna.

Sussi Henriksson från hotell Lanterna i Nagu
Sussi Henrikson. Sussi Henriksson från hotell Lanterna i Nagu Bild: Yle/Christopher Marins Nagu,Lanterna,turistföretagare

Smeds säger att nyheten kommit så plötsligt så han inte hunnit tänka på det ännu.

- Jag vet inte vad som har hänt men jag antar att Pargas stad har en lösning på det här. Det är de som avslutar de här avtalen. Jag förutsätter att de har läget under kontroll, säger Smeds.

Vad för konsekvenser den här oklarheten inför säsongen kommer att innebära för företagarna i Nagu vågar Smeds inte ännu spekulera i.

- Det är lite tidigt att säga. Det vet man sedan på sommaren ifall det av någon anledning är sämre service i hamnen. Det är klart att det har jättedåliga effekter på alla företagare ifall hamnen sköts dåligt.

Richard och Mikael Smeds.
Richard och Mikael Smeds. Richard och Mikael Smeds. Bild: Yle/Johanna Ventus Nagu,Richard Smeds

Hur viktig är det att det finns en fungerande gästhamn i Nagu?

- Den är livsviktig. Det är klart att det måste finnas en fungerande gästhamn. Det är gästhamnen som gör hela Nagu, säger Smeds.

- Hela stämningen och orsaken till att Nagu upplevs som ett så trevligt utflyktsmål är på grund av gästhamnen, säger Henrikson.

Kring tio intresserade att ta över

Tomas Eklund, näringslivschef vid Pargas stad, är däremot inte orolig över situationen med Nagu gästhamn.

- Läget ser ganska bra ut trots allt. Det är klart att vi hade hoppats att Galonis som har skött hamnen i sex år på ett bra sätt skulle ha kunnat fortsätta så som vi föreslog till styrelsen på hösten. Men de krav som ställdes då har tyvärr inte uppfyllts.

Eklund medger att det är bråttom att hitta en ny hamnvärd.

- Jag har lite anat att det kan gå så här så vi har varit förberedda på det här.

Tomas Eklund
Tomas Eklund. Tomas Eklund Bild: Yle/Fredrik Häggman tomas eklund,Pargas

Men det som gläder honom mest är det stora intresset för gästhamnen.

- Vi har fått väldigt många intresseanmälningar i dag, och bland dem finns flera som är kompetenta och bra. Jag tror att det kommer att ordnas inom april.

Hur många intresserade?

- Om man ser på de riktigt seriösa så har vi säkert tio som är vana vid dylik verksamhet. Så att få en bra hamnvärd till Nagu tror jag inte att kommer att vara ett problem.

Eklund räknar med att allting ska vara i skick till Valborg, trots att det blir bråttom att få tag på bland annat personal.

- Med facit i hand så skulle det ha varit bättre att ha börja med det här tidigare. Men många av företagarna har meddelat att de på kort tid kan få sakerna i skick.

Sandlåda och Nagu gästhamns kontor.
Sandlåda och Nagu gästhamns kontor. Bild: Yle/Lotta Sundström gästhamn

Ärendet kommer att tas upp under stadsstyrelsens möte på måndag. Efter det inleds förhandlingar med de som är intresserade av att ta över verksamheten.

- Nästa vecka kommer vi samla in alla intresseanmälningar och sen hoppas jag att veckan därpå komma till skott.