Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgens beslut är fattat, kommenterar till NRK: "Jeg legger opp"

Marit Björgen.
Marit Björgens karriär är över. Marit Björgen. Bild: EPA Marit Bjørgen

Nu är framgångssagan all: Efter två decennier på toppen och totalt 41 internationella mästerskapsmedaljer på meritlistan väljer norskan Marit Björgen, 38, att avsluta sin fantastiska karriär.

Björgen bekräftar beslutet till NRK.

– Jag känner att jag inte har den motivation som krävs för att gå 100 procent ännu en säsong och därför väljer jag att lägga av, säger Björgen.

Vad stormästerskap beträffar sträcker sig Björgens karriär från VM-debuten i Lahtis 2001 till den vackra avslutningen vid OS i Pyeongchang 2018, där hon tog medalj på alla de distanser där hon ställde upp.

Hoppa över Twitterpostning

Björgens guldmedalj på 30 kilometer i Pyeongchang var hennes åttonde i olympiska sammanhang och i och med det blev hon den främste vinteridrottaren någonsin i OS-historien.

Björgens mångårige landslagskollega, den dopningsavstängde Therese Johaug kommenterade också nyheten för NRK.

– Tårarna trillade när jag fick beskedet. Hon har varit en av mina största förebilder och vi har tränat mycket tillsammans utanför landslaget också. Vi har pushat varandra och sett hur vi utvecklats tack vare det, säger Johaug.

Sveriges Radios expert Torgny Mogren fick frågan om det någonsin funnits en bättre skidåkare på damsidan?

– Jag kan inte på rak arm komma på någon som har varit bättre, konstaterade Mogren.

Läs mera:

Lindholm: Det finns en tid efter Marit Björgen – många vill ta över tronen på damsidan

Marit Björgen är det enkla OS-tipset som skiddrottning, men vilka åkare ska ta över efter den merittyngda norskan? Många har kapaciteten – även en finländska – skriver Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Läs mera:

Björgens otroliga OS-statistik – slår ensam hela Finlands längdlandslag på 2000-talet

Marit Björgen är alla tiders vinterolympier. En titt på medaljstatistiken ger klara besked. Den norska OS-drottningen har på egen hand tagit fler guld och fler medaljer än hela det finländska längdlandslaget under de fem senaste olympiska spelen.

Läs också