Hoppa till huvudinnehåll

Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

Morotstartar med friterad kapris
Morotstartar med friterad kapris Bild: YLE/Strömsö morotstartar

Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

Ingredienser, 4 pers

  • 12 st morot
  • 5 deciliter (dl) morotssaft- råsaft eller juice
  • 1 st citron- skalet
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 200 gr smör
  • 1 burk kapris
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 skiva bondbröd- dagsgammalt
  • 2 st schalottenlök
  • 0.5 deciliter (dl) vitvinsvinäger
  • 1 skvätt olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 st äggulor
  • 1 bunt persilja- eller morotsblast
  • 1 nypa dragon
  • Gör så här:

  1. Morötterna sjuds försiktigt i morotssaft, rivet citronskal, salt och peppar tills ytan är mjuk med kärnan ännu hård.
  2. Fritera kapris i smör tills smöret tystnat. Lyft kaprisen och stek rivet bröd knaprigt med krossad vitlök och lite av kaprissmöret.
  3. Skiva löken och koka in med vinäger i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja.
  4. Mal morötterna med grov skiva, gärna i en gammaldags handvevad kvarn för jämnt resultat.
  5. Stryk tallrikar med senap, pressa mald morot i form. Fördela morotstartar, äggula, lök och örter, salt och peppar. Toppa med örter, kapris och bröd.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept