Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland till Storbritannien: Ni leker med elden och kommer att ångra det

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia gick i rasande angrepp mot Storbritannien under säkerhetsrådets möte på torsdagen.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia gick i rasande angrepp mot Storbritannien under säkerhetsrådets möte på torsdagen. Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia gick i rasande angrepp mot Storbritannien under säkerhetsrådets möte på torsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,Säkerhetsrådet

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte om Skripalaffären på torsdag kväll. Där gick Ryssland till hård attack mot britterna som har pekat ut Moskva som skyldigt till nervgiftsattacken i Salisbury. Ryssland anklagade London för en "fejkad historia" och för att ha lånat sina metoder av nazisternas propagandaminister.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia kallade de brittiska anklagelserna "fruktansvärda och ogrundade".

- Vi har sagt till våra brittiska kollegor att ni leker med elden och kommer att ångra det, varnade Nebenzia.

Han ifrågasatte varför Ryssland skulle ha valt ett så farligt, offentligt och uppseendeväckande sätt som en nervgiftsattack för att försöka mörda den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripal.

- Alla som har sett kriminalserier som "Morden i Midsomer" känner till hundratals smarta sätt att ta livet av någon, sade Nebenzia.

Ryssland har inte copyright på Novitjok

Enligt honom har Ryssland inte upphovsrätt till nervgifter av typen Novitjok, utan de har utvecklats i många länder.

- Ryssland har inte copyright på Novitjok, trots dess uppenbart ryska namn.

Nebenzia anklagade Storbritannien för att föra ett "propagandakrig mot Ryssland" och för att använda metoder lånade av Goebbels, nazisternas propagandaminister.

Nebenzia beskrev de brittiska anklagelserna för "absurd teater".

- Kunde ni inte komma på en bättre fejkad historia? frågade han retoriskt.

Han avslutade sitt tal med att läsa ett stycke ur barnboken "Alice i Underlandet" för att illustrera hur absurda Ryssland anser att de brittiska anklagelserna är.

"Ibland tror jag upp till sex omöjliga saker före frukost"

Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce avvisade de ryska anklagelserna och menade att det ryska angreppet kan vara ett sätt att underminera trovärdigheten för utredningen av nervgiftsattacken.

- Det finns ett land bland oss - Ryssland - som spelar ett högt spel med vår gemensamma säkerhet och de internationella institutioner som skyddar oss, sade Pierce.

Enligt henne är det Ryssland som lagt fram många absurda teorier om nervgiftsattacken i Salisbury och kastat omkring sig beskyllningar.

Hon citerade också "Alice i Underlandet".

- Ibland tror jag upp till sex omöjliga saker före frukost, sade hon.

Enligt Pierce utpekas Ryssland som skyldigt till nervgiftsattacken mot Skripal och hans dotter av många olika anledningar. Bland annat har Ryssland en historia av statligt sanktionerade lönnmord riktade mot avhoppare.

Enligt London är det laboratorieresultat i kombination med underrättelseuppgifter som övertygat britterna om att det är Ryssland som ligger bakom attacken.

Ryssland är som en mordbrännare som vill delta i släckningen

Nebenzia uttryckte fortsatta ryska krav på att få delta i utredningen av nervgiftsattacken.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har röstat ner Rysslands krav på att få delta i undersökningen.

Pierce liknade de ryska kraven vid en mordbrännare som vill delta i släckningen av sin egen eldsvåda.

Nebenzia, precis som ryska företrädare tidigare, hävdade också att Ryssland har rätt att träffa Skripal och hans dotter eftersom de är ryska medborgare.

Både Sergej och Julia Skripal vårdas på distriktssjukhuset i Salisbury, där åtminstone Julia är på bättringsvägen och hon förmedlade också ett uttalande därifrån igår.

Pierce påpekade att Julia Skripal visserligen har rätt att träffa företrädare för Ryssland, men att det är hennes eget val om hon vill ta emot någon från det ryska konsulatet.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, TASS