Hoppa till huvudinnehåll

Väntat besked med oväntad tvist – Strandvall lägger av men sadlar om för långlopp i eget stall

Hemma-VM blev Matias Strandvalls svansång som elitskidåkare.
Hemma-VM blev Matias Strandvalls svansång som elitskidåkare vid stora mästerskap. Hemma-VM blev Matias Strandvalls svansång som elitskidåkare. Matias Strandvall

Nu är det bekräftat. Skidåkaren Matias Strandvall sätter punkt för en del av sin karriär, men öppnar samtidigt dörren för en satsning på långlopp. Men han nöjer sig inte bara med att åka. Den 33-årige Strandvall berättar för Vasabladet att det blir åtminstone en satsning på ett år på ett eget proffsstall i långsloppscupen Ski Classics.

I ett långt reportage i den återfunna hemstadens Vasabladet berättar Strandvall att han bollat med beslutet att lägga ner sin elitsatsning på mästerskaps- och världscupnivå i tre år.

– Jag bestämde mig på julafton. Det var rätt skönt och jag fick till och med extra energi av det efteråt. Jag satt med frun vid matbordet – då jag sa: Nu räcker det, minns Strandvall i Vbl.

Trots att han nu sätter punkt för den delen av karriären som bland annat bjudit på 117 individuella starter i världscupen sadlar han egentligen om för följande satsning.

Matias Strandvall.
Det blev en pallplacering i Canmore 2007 för Matias Strandvall. Matias Strandvall. Bild: EPA Matias Strandvall

Satsar på långlopp i egen regi

En fingervisning om vartåt det lutade fick skid-Finland efter Strandvalls OS-miss, när han valde att gå skidklassikern Vasaloppet.

Nu är det långlopp som gäller en tid framöver.

– Jag har själv bestämt mig för att satsa minst ett år, eller så länge det smakar, på Ski Classics, berättar Strandvall för tidningen.

Tanken är att grunda ett eget långloppsstall i samarbete med Nykarlebybon och researrangören Göran Holm. Projektet är ännu i sin linda och går för tillfället ut på att samla in både sponsormedel och intresserade åkare för projektet.

– Intresset för långloppen är stort i de övriga skidnationerna, men i Finland har det inte tagit fart. Det finns bara ett lag som gör det här riktigt bra, säger Strandvall med hänvisning till FSS-föreningen Ski Team Mäenpää.

Matias Strandvall med tränare Roland Villför.
Strandvall har tränats av Roland Villför under hela karriären. Matias Strandvall med tränare Roland Villför. Bild: Yle/Isak Wärnman (prao) Matias Strandvall,längdskidåkning,Vörå,Vinter-OS i PyeongChang 2018,roland villför

Kan skriva historia i Taivalkoski.

Innan långloppssatsningen kan ta vid för fullt har Strandvall ännu ett FM-veckoslut att fokusera på (som Yle sänder i sin helhet), där han tävlar under alla tre tävlingsdagarna.

I fredagens klassiska sprint går han ännu för fullt en sista gång i jakten på sitt femte FM-guld, ett rekord ifall han lyckas knipa medaljen.

– Det finns många andra som är i bra form och som kan ta hem sprinttävlingen också, påpekar Strandvall avslutningsvis för Vasabladet.

Men på söndag, när den klassiska femmilen är avslutad, är även en era inom finlandssvensk och finsk skidåkning över.

Läs mera:

Koivukangas: Ni kommer att sakna Strandvall när han lägger av

Matias Strandvall har redan en snudd på fantastisk skidkarriär bakom sig, vilket många har en tendens att glömma. Den kaxige Minken-åkaren är precis det som finlandssvensk skidåkning behöver och han kommer att lämna ett stort hål efter sig när han väl lägger skidorna på hyllan, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas.