Hoppa till huvudinnehåll

Birgitta tröttnade på hundbajset - "Vi vill visa att alla hundägare inte lämnar hundbajset efter sig"

Profilbild på Åbobon Birgitta Sumelius.
Birgitta Sumelius plockar upp efter sin hund och hoppas att andra hundägare också gör det. Profilbild på Åbobon Birgitta Sumelius. Bild: Yle/ Nora Engström talko,städtalko

Det som göms i snö kommer upp i tö - och det ordspråket lämpar sig väl för hundbajset, som väcker ilska varje vår.

I Åbo tröttnade några hundägare hundbajset och beslöt sig för att ordna ett städtalko. Frivilliga plockade upp hundbajs och annat skräp på fredagen och under helgen bland annat i Martins.

På fredagsförmiddagen samlades fyra hundägare vid Vilkkiläparken i Martins för att städa bort all hundbajs som andra slarviga hundägare har lämnat efter sig.

Hundbajs skyfflas på en blå spade under städtalko.
Talkoarbetarna fick låna utrustning till städprojektet av Åbo stad. Hundbajs skyfflas på en blå spade under städtalko. Bild: Yle/ Nora Engström talko,städtalko

- Vi stod på gården och funderade över att det ser förskräckligt ut och att vi måste göra någonting åt det. Vi vill visa att alla hundägare inte lämnar hundbajset efter sig, säger Birgitta Sumelius, som deltar i talkot.

På en kort tid fylls platssäckarna med hundbajs och annat skräp. Behovet för projektet ser alltså ut att vara stort.

Grå liten hund står i koppel.
Iitu deltog i städprojektet tillsammans med sin matte. Grå liten hund står i koppel. Bild: Yle/ Nora Engström talko,Åbo,talko i åbo

Hundbajset otrevligt att se på - men också hälsovådligt

Intill parken finns flera daghem och lekparker, där flera småbarn njuter av den friska luften trots det regniga vädret.

Få av oss tycker att bajshögarna är särskilt estetiska, men det är inte heller hälsosamt om våra gator och parker fylls av avföring.

Exempelvis kan det finnas flera olika virustyper i bajset såsom parvovirus, eller till och med parasiter som kan smitta till andra hundar.

Det är alltså också en hälsofråga både för hundar och för människor.

En bajskorv från en hund ligger på en gräsmatta.
En mindre trevlig överraskning i vårvädret. En bajskorv från en hund ligger på en gräsmatta. Bild: Yle/ Nora Engström avföring,bajs

- Nästan varje gång man går ut med hunden så ser man någon hundägare som inte plockar upp efter sig. Jag tycker att man kunde få böter för det, för gatorna ser ju alldeles hemska ut så här på våren, tycker Birgitta Sumelius.

Flera sopkorgar för hundbajset behövs

Enligt Birgitta Sumelius skulle det vara bra om Åbo stad skulle öka på antalet ställningar där invånare kan ta åt sig påsar för hundbajs. Dessutom skulle fler skräpkorgar för hundbajs behövas.

Hon hoppas också att det skulle finnas miljövänligare alternativ till plastpåsar.

- Vi förstår att folk blir arga på hundbajset, men det är ju inte hundarnas fel, utan det är hundägarna som borde skärpa sig.

Tre kvinnor i orangea reflexvästar städar i en park.
Flera frivilliga hundägare plockade skräp och hundbajs i Vilkkiläparken i Åbo. Tre kvinnor i orangea reflexvästar städar i en park. Bild: Yle/ Nora Engström talko,städtalko

Kött med glasskärvor i har lämnats åt hundar i parkerna

Enligt Birgitta Sumelius leder hundbajset också till andra mycket trista följder. Dagens hundägare måste vara mycket försiktiga, då det finns människor som vill skada hundar.

Hon tror att en orsak till agget är hundbajsen.

- I vintras plockade vi här i backen ungefär fem kilo kött med glasskärvor i. Det har också funnits hönskött med glasskärvor i och i Fyrstranden hade någon hittat köttbullar med metkrokar i, säger Sumelius.

Skräpkorg för hundbajs, med ett koirankakka- klistermärke.
Här kan man slänga hundbajset! Skräpkorg för hundbajs, med ett koirankakka- klistermärke. Bild: Yle/ Nora Engström avföring,koirankakkaroskis.fi

Åbo stad hjälper de som vill starta ett städtalko och lånar reflexvästar, spadar, räfsor och annan utrustning som behövs då man städar upp.

- Om någon annan är intresserad så är det bara att gå in på Åbo stads hemsidor och då hittar man anvisningar för hur man ska göra då man ordnar talko. Så det är ganska fint!

Vy över Vilkkiläparken i Martins i Åbo, fyra personer deltar i hundbajstalko i parken.
Vy över Vilkkiläparken i Martins i Åbo, fyra personer deltar i hundbajstalko i parken. Bild: Yle/ Nora Engström talko,Martins,vilkkiläparken

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland