Hoppa till huvudinnehåll

Björgen föll i sitt sista lopp – skiddrottningen hyllades stort när hon avslutade makalösa karriären

Marit Björgen.
Marit Björgen avslutar karriären som alla tiders vinterolympier. Marit Björgen. Bild: All Over Press Marit Bjørgen

I dag gick Marit Björgen i mål som längdåkare. I sitt allra sista lopp hyllades hon av både publiken och landslagskamraterna – och fick nöja sig med en andraplats. ”Bra att ungdomen tar över”, säger skiddrottningen.

Efter en enastående karriären i skidspåren är det nu definitivt över för Marit Björgens del. Den norska ikonen föll i sitt allra sista lopp.

Ragnhild Haga – olympisk mästare i Pyeongchang – slog Björgen på tremilen i de norska mästerskapen.

– Det är nästan så att hon borde ha fått vinna i dag, men det är skoj också. Hon vann ju i går, säger Haga till NRK.

– Bra att ungdomen tar över, konstaterar Björgen.

"Gick kalla kårar längs ryggen"

Hyllningarna regnade över Björgen, som är alla tiders vinterolympier. Längs spåret stod publiken med ”Tack Marit”-plakat och vid målet väntade landslagskamraterna på henne.

– Publiken lyfte mig. Vid målet såg jag att de andra åkarna stod där. Det gick kalla kårar längs ryggen. Det här gänget kommer jag att sakna, säger Björgen.

– Det var väldigt kul att avsluta den här långa karriären på det här sättet.

Från de andra norska åkarna duggade också lovorden tätt.

– Det känns vemodigt, men det var också vackert. Det är kul att få vara här och göra det här för henne, säger Ingvild Flugstad Östberg.

– Marit har varit en idol sedan jag var liten. Vi får lov att klara oss utan henne nu, men vi får ju tillbaka Therese Johaug, säger Haga.

Läs mera:

Marit Björgens beslut är fattat, kommenterar till NRK: "Jeg legger opp"

Nu är framgångssagan all: Efter två decennier på toppen och totalt 41 internationella mästerskapsmedaljer på meritlistan väljer norskan Marit Björgen, 38, att avsluta sin fantastiska karriär.

Läs mera:

Förvåning över att Björgen ger upp: ”Låter Johaug komma tillbaka som ensam härskare”

Jag trodde hon en gång för alla hade velat bevisa vem som är vem, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm om Marit Björgens beslut som öppnar för Therese Johaug. Aino-Kaisa Saarinen förstår beslutet.