Hoppa till huvudinnehåll

KyIF:s debutsäsong över efter tappad sexmålsledning – GrIFK tror på skrällchans mot storasyster

Carolina Rehnberg.
Carolina Rehnberg kastade sex mål i andra halvlek och bar fram GrIFK till semifinal. Carolina Rehnberg. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Grankulla IFK,damhandboll,carolina rehnberg

Grankulla IFK och Kyrkslätt IF bjöd på en väldigt svängig drabbning i den tredje och direkt avgörande kvartsfinalen i damernas FM-serie i handboll. GrIFK avancerade till slut till semifinal, medan serienykomlingen KyIF tar sommarlov.

Efter en 8–2-ledning vid spelade femton minuter i den tredje kvartsfinalen borta mot Grankulla IFK hade Kyrkslätt IF en fot i semifinal.

Men det bar inte ända fram.

– Jag tror nästan att vi började tänka att det kändes säkert, att vi kan ta det lite lugnt, säger KyIF:s sjumålsskytt Johanna Degerth till Yle Sporten efter kampen.

2–8 förvandlades till 10–10 i paus och när Carolina Rehnberg satte in 19–14 vid tiden 51.24 såg istället GrIFK ut att säkra segern.

KyIF hade ändå en växel till och tre raka mål av Degerth och ett par till av Jessi Laasio förde gästerna nära – men inte ikapp. GrIFK höll undan och vann med 22–20. Hemmakeepern Cara Feodoroff valdes till matchens lirare.

Vi är tävlingsinriktade personer, så en del tar det nog jättehårt― Johanna Degerth

– Vi gjorde det nog inte medvetet så här spännande, säger IFK-lagkaptenen Rehnberg som tillsammans med Laasio var bästa målskytt med åtta fullträffar.

– Vi har hela tiden haft svårigheter med deras 6-0-försvar, vi har inte så många skyttar utan mera genombrottsspelare. Men vi har övat på det på träning och lyckades bättre i dag.

Matchserien har präglats av stabilt försvarsspel från bägge läger. I dag fungerade inte GrIFK:s 3-2-1-försvarsuppställning i början men ett byte till 5-1 gav önskat resultat.

Ingen katastrof

Säsongen är nu över för serienykomlingen Kyrkslätt IF som efter en femteplats i grundserien och förstaplats i den nedre slutserien var fem före semifinal.

– Vi hade som mål att spela bronsmatch, så det känns nog bittert. Vi är tävlingsinriktade personer, så en del tar det nog jättehårt. Men inte dör vi, säger Degerth och fortsätter att säsongen alls inte var en katastrof.

– Nej absolut inte. Det här var vårt första år i damserien och vi har redan grundpelarna klara för nästa säsong, så det är bara att jobba vidare härifrån.

Så länge vi orkar springa och alla vågar ta ansvar och kämpa och avgöra, så kan det bli riktigt tajt― Carolina Rehnberg

Grundserietrean Grankulla IFK jobbar vidare mot en semifinalserie mot Helsingfors IFK, som de inte kunnat rubba under de senaste åren.

HIFK har vunnit inbördesmatcherna klart också denna säsong, men Carolina Rehnberg påminner att GrIFK har hållit jämna steg i ett par halvlekar.

– Det är alltid svårare att gå in mot dom när vi inte har en enda seger, men vi har riktigt bra självförtroende efter dagens match, vi fick saker och ting att funka, säger hon.

– Våra yngre spelare har börjat våga ta allt mera ansvar, våra målvakter har kommit igång igen, vi har fler spelare som avgör, fler som gör 3-4 mål per match som vi haft lite problem med. Fortfarande borde vi göra mer mål, men så länge vi orkar springa och alla vågar ta ansvar och kämpa och avgöra, så kan det bli riktigt tajt.

Är HIFK ett lag ni tror att ni kan besegra i en matchserie?

– Jag vill nog tro det jo, svarar Rehnberg. Bara allt lyckas perfekt i varje match, så varför inte?

Semifinalerna kör igång på onsdag. I det andra paret möts Dicken och BK-46.

GrIFK – KyIF 22–20 (10–10)

GrIFK: Carolina Rehnberg 8, Linnea Harms 4, Matilda Ohvo 3, Fredrika Lagerbohm 3, Sophia Böckelman 2, Anette Salonen 1, Helen Bergman 1.
KyIF: Jessi Laasio 8, Johanna Degerth 7, Karolina Kaivola 3, Emmi Koljonen 1, Susanna Arvekari 1.

GrIFK vidare med 2–1 i segrar.