Hoppa till huvudinnehåll

Lulas deadline löpte ut – ex-presidenten lät bli att överlämna sig till polisen

Lula vinkar till sina supportrar från metallförbundets högkvarter där han höll till då tidsfristen för att överlämna sig till polisen löpte ut.
Lula vinkar till sina supportrar från metallförbundets högkvarter. Lula vinkar till sina supportrar från metallförbundets högkvarter där han höll till då tidsfristen för att överlämna sig till polisen löpte ut. Bild: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA Luiz Inácio Lula da Silva,Brasilien,Lula

Brasiliens ex-president Luiz Inácio Lula da Silva har inte överlämnat sig till polisen inom utsatt tid. Tanken var att han skulle börja avtjäna sitt tolvåriga fängelsestraff på fredagen – men tidsfristen för överlämnandet kom och gick och Lulas advokater fortsätter förhandla.

Den tidigare presidenten, som är dömd för korruption, hade tid på sig till fredag klockan 17 lokal tid att överlämna sig själv till polisen.

Men när tidsfristen gick ut befann han sig utanför São Paulo, i metallfackets högkvarter.

Lula själv har inte kommenterat situationen men det rapporteras att hans advokater som bäst förhandlar med polisen om överlämnandet.

Enligt vissa medieuppgifter kommer Lula att överlämna sig efter att han deltagit i en mässa som hålls till minne av hans fru på lördagen. Andra menar att han kommer att dra ut på processen till efter veckoslutet.

Lojala supportrar samlas utanför högkvarteret

Utanför metallfackets högkvarter samlades hundratals personer som stöder Lula da Silva.

Hans anhängare menar att domen mot honom är politisk. Motiveringen sägs vara att man vill stoppa honom från att ställa upp i presidentvalet i oktober, där han varit förhandsfavorit.

Lulas supportrar i São Paolo demonstrerar för honom.
Lulas supportrar i São Paulo. Lulas supportrar i São Paolo demonstrerar för honom. Bild: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA JR. Luiz Inácio Lula Da Silva,Brasilien,São Paulo

– Jag tror att om polisen kommer hit för att arrestera Lula, så kommer de inte att ges utrymme, sade Lula-supporter Joao Xavier till Reuters.

Polisen i Sao Paulo har inte uttalat sig i frågan om de kommer att försöka gripa ex-presidenten mot hans vilja – ett drag som knappast skulle vara populärt bland Lulas anhängare.

Tog emot mutor från byggföretag

Lula dömdes i fjol till tolv års fängelse för att ha tagit emot en flott lägenhet av ett byggbolag, som i gengäld fick värdefulla kontrakt med det statliga oljebolaget Petrobras.

Rättegången var omstridd och åklagarna kritiserades bland annat för att de till stor del stödde sig på vittnesmål.

I högsta domstolen stödde dock domarna åklagarens linje.

Lula da Silva var Brasiliens president från år 2003 till år 2010.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes