Hoppa till huvudinnehåll

Mästerkocken Mattias Åhman vill driva en restaurang i Österbotten

Kocken Mattias Åhman i ett kök.
Mattias Åhman Kocken Mattias Åhman i ett kök. Bild: YLE/Roger Källman Mattias Åhman,kockar

År 2017 vann Mattias Åhman, hemma från Pensala, tävlingen Årets kock. Nu är han medlem i Finlands kocklandslag, är egenföretagare och drömmer om en egen restaurang i Österbotten.

I och med titeln Årets kock erbjöds Mattias en plats i Finlands kocklandslag. Den tog han gärna emot.

I mars var Mattias med och representerade Finland i Nordiska mästerskapen i matlagning. Han kom på andra plats, medan Sverige tog sin fjärde raka seger.

- Det tar mycket tid och är energikrävande att tävla i matlagning, men fantastiskt kul. Du utvecklas som kock, det är därför jag håller på med det, säger Mattias

Nu laddar laget inför världsmästerskapen "Culinary World Cup", som hålls i Luxemburg i november.

- Vi träffas en till två gånger i månaden för att träna. Så har var och en sina "egna" grejor, som man ska träna på före träffarna.

I tävlingen gör laget mat för 110 gäster, varav några är domare. Det gäller att hålla jämn nivå så att alla får exakt likadana portioner.

- Det funkar som på en restaurang: fem förrätter, åtta varmrätter, fyra desserter... så rullar det på tills alla har ätit.

Popup

Numera är Mattias Åhman bosatt i Helsingfors och driver det företag som han grundade efter segern i Årets kock. Att driva ett företag innebar nya utmaningar: pappersarbete, bokföring och så vidare.

- Det var kul att lära sig något helt nytt och inte bara stå i kök. Jag håller på med catering, konsultation, föreläsningar...

I fjol drev Mattias en popup-restaurang i ett café i Vasa, något som var mycket uppskattat. I maj i år återvänder han till staden för att upprepa det hela.

- Popup innebär att man bygger en tillfällig restaurang. I vårt fall är det ett café som är öppet på dagen, men vi tar över på kvällen.

Mattias säger att det är mycket jobb att bygga upp en restaurang för ett par veckor, men det är kul att få testa på något nytt.

Fiskets hus

En annan kommande utmaning för Mattias Åhman är Fiskets hus, som enligt planerna ska stå klart på Fiskstranden i Vasa nästa år. Mattias kommer att driva restaurangen tillsammans med Michael Björklund och Simon Selin.

- Jag vill satsa på Österbotten och den österbottniska matkulturen, säger han. Min matfilosofi är att jobba med lokala råvaror och ha en personlig kontakt med producenterna.

Läs mera:

Fiskets hus i Vasa tar form – målet är att öppna nästa år

Allt börjar falla på plats vad gäller Fiskets hus som ska byggas vid Fiskstranden i Vasa. Kockarna har valts och det är också klart att Österbottens fiskarförbund öppnar en servicepunkt i huset.