Hoppa till huvudinnehåll

Privat vårdbolag expanderar i Västnyland - nybyggen i Raseborg, Sjundeå och Ingå

Byggandet av Esperis vårdhem i Ingå är i full gång.
Esperis vårdhem i Ingå väntas vara klart i slutet av sommaren. Byggandet av Esperis vårdhem i Ingå är i full gång. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ingå,vårdhem,byggarbetsplatser,esperi care i ingå

Det kraftigt växande vårdbolaget Esperi Care har tre byggprojekt på gång i Västnyland. Det gäller både äldreboenden och vårdhem för personer med funktionsnedsättning.

Både i Ekenäs och Sjundeå bygger företaget vårdhem för äldre och minnessjuka.

Här byggs vårdhemmet Birgitta i Gammelboda i Ekenäs.
Arbetena med att färdigställa vårdhemmet Birgitta i Ekenäs är nu på målrakan. Här byggs vårdhemmet Birgitta i Gammelboda i Ekenäs. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ekenäs,Esperi i Ekenäs

Vårdhemmet Birgitta byggs i Gammelboda i Ekenäs och vårdhemmet Sigrid byggs på Sjundbyvägen i stationsområdet i Sjundeå.

Äldreboende och hem för personer med funktionshinder bredvid varandra

I samband med äldreboendet i Gammeboda bygger Esperi dessutom Vårdhem Bergvik som ska erbjuda personer med funktionsnedsättning och klienter inom handikappservice assisterat boende dygnet runt och stödboende.

Hemmet ska ha femton platser för assisterat boende och fem platser för stödboende i grupphemmet.

De här byggnaderna väntas alla bli klara inom april månad.

Specialbehov i Ingå

Också i Ingå är byggarbetena i full gång. Strax intill brandstationen på Betesvägen reser sig en ny vit byggnad i rask takt.

Det är ett vårdhem för personer med olika former av funktionsnedsättning, som exempelvis utvecklingsstörningar. Det är frågan om ett boende med dygnet runt service.

Byggandet av Esperis vårdhem i Ingå är i full gång.
Vårdhemmet i Ingå ska inhysa klienter med specialbehov. Byggandet av Esperis vårdhem i Ingå är i full gång. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ingå,vårdhem,Esperi i Ingå

Vårdhemmet i Ingå väntas färdigställas under sommaren så att verksamheten kan komma i gång i slutet av året.

På finska och svenska

Vårdhemmen i Gammelboda i Ekenäs och i Sjundeå ska vara klara nu i april och verksamheten där väntas inledas strax efter sommaren.

Vårdhemmen i Västnyland ska vara tvåspråkiga.

Vårdreformen som spökar

Esperi Cares vd Marja Aarnio-Isohanni berättar att vårdbolaget för tillfället har trettio nybyggen på gång runt om i landet.

Aarnio-Isohanni sticker inte under stol med att det är social- och hälsovårdsreformen som är en av orsakerna till expansionen.

- I framtiden när - eller om - det blir en ökad valfrihet är det viktigt att det finns möjligheter för människorna att välja, säger Aarnio-Isohanni.

Marja Aarnio-Isohanni, vd på Esperi Care
Vd Marja Aarnio-Isohanni säger att expansionen i Västnyland bara är en liten del av vårdbolagets expansion. Marja Aarnio-Isohanni, vd på Esperi Care Västnyland,Marja Aarnio-Isohanni

Esperi har sett som sitt trumfkort att bygga nya ändamålsenliga byggnader.

- Kommunala fastigheter är ofta i dåligt skick. Sedan när människorna har valfrihet vill de ha fastigheter med högre kvalitetsnivå och säkerhet, säger Aarnio-Isohanni.

Det här året bygger Esperi Care trettio nya vårdhem runt om i landet.

Internationell ägare

Vårdbolaget Esperi Care grundades av Finlands Röda Kors år 2001. Sedan dess har det vuxit kraftigt med kapital från inhemska riskkapitalbolaget Capman.

I dag är största ägaren det internationella investeringsbolaget Intermediate Capital Group, ICG.

Esperi Cares verksamhet är framför allt inriktad på boenden för äldre, för personer med funktionsnedsättning och för personer som har drabbats av psykisk sjukdom.

Huvudkontoret finns i Helsingfors men de över tvåhundra vårdhemmen finns i så gott som hela landet.

Läs också