Hoppa till huvudinnehåll

Yles avgående vd Lauri Kivinen: Om alla ska betala måste alla få valuta för pengarna

Lauri Kivinen Ylen tiedotustilaisuudessa, Laurin info 25.01.2018
Lauri Kivinen Ylen tiedotustilaisuudessa, Laurin info 25.01.2018 Bild: Derrick Frilund / Yle Lauri Kivinen,Yle,verkställande direktör

Yles avgående vd Lauri Kivinen anser att det nuvarande finansieringssystemet, Yle-skatten, är bra för alla berörda.

Enligt Kivinen, som ska börja jobba i ett investeringsbolag i "terrängen mellan media och teknologiföretag", ska summan som garanteras Yle vara tillräcklig, men inför för generös.

- Den [finansieringen] ska vara stram på ett bra sätt så att det inte blir för spretigt.

Kivinen, som var gäst i tv-programmet Morgonettan i dag, sade att den parlamentariska arbetsgruppen som hade i uppdrag att förnya finansieringen lyckades lösa den kvistiga frågan så att mediebolaget inom offentlig service finansieras så att dess oberoende garanteras.

- Det var en politisk lösning, påpekade Kivinen och nämnde att många länder håller på att slopa det separata licenssystemet, bland dem Sverige och Storbritannien.

Kivinen anser att det är viktigt att betalaren upplever att den får valuta för pengarna eftersom skatten är obligatorisk för de allra flesta.

- Därför måste vi försöka nå en allt yngre publik.

Kivinen slutar på sin post under år 2018, efter åtta år som vd. Yles styrelse håller på att rekrytera en ny vd. Kivinen ville i programmet inte spekulera i frågan om vem som ska efterträda honom.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes