Hoppa till huvudinnehåll

130-åriga Sigyn flyttar till Runsala - stor renovering väntar Finlands första museiskepp

Bild över museiskeppet Sigyn vid Varvstorget.
Arkivbild på Sigyn. Bild över museiskeppet Sigyn vid Varvstorget. Bild: YLE/Åke Röblom Åbo,sigyn

Museiskeppet Sigyn flyttas från Varvstorget i Åbo om några veckor. Sigyn ska genomgå en omfattande renovering och därför flyttas hon till Runsalavarvet i Runsala med hjälp av bogserbåtar i början av maj, skriver tidningen Turkulainen.

Tremastbarken Sigyn ska renoveras i två år, mellan åren 2018 och 2020.

Bland annat kommer bordläggningen, alltså fartygets yttre skal, att förnyas. Även riggen, alltså den utrustning som finns ovanför däck såsom master och segel, förnyas.

En del av arbetet genomförs på varvet under åren 2018 och 2019. Tanken är att hon flyttas tillbaka till Aura å år 2020 och då renoveras riggen.

Finansiering behövs

Sigyn ägs av Sigynstiftelsen och arbetet kommer delvis att genomföras av stiftelsen, dels av Runsalavarvet. Stadsdirektör Minna Arve kommer att vara renoveringsprojektets beskyddare.

Allmänheten kan följa med renoveringsarbetet med hjälp av webbkameror och via sociala medier.

Stiftelsen för Åbo Akademi och Åbo stad har lovat att understöda projektet, men fortfarande behövs finansiering. Därför kommer man bland annat att inleda en insamlingskampanj i höst, då vem som helst kan donera en slant för renoveringen av barkskeppet.

Sigyn är Finlands första museiskepp. Hon byggdes i Göteborg år 1887 och är den äldsta bevarade träbarken i världen som gått i fraktfart på oceanerna.

Hon köptes av Stiftelsen för Åbo Akademi år 1939.