Hoppa till huvudinnehåll

Blåvit skidåknings stortalang får kraft av besvikelser – nervös inför steget in i landslaget

Eveliina Piippo, Ruka 2017.
Eveliina Piippo slutade nia på dagens FM-tremil. Eveliina Piippo, Ruka 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Eveliina Piippo

Hela livet måste stöda idrotten, säger Eveliina Piippo som gått en lång väg via ätstörningar till landslagströskeln. Hon är en sällsynt uthållighetstalang inom finländsk längdåkning – och målen är högt uppskruvade.

En säsong som innehöll såväl karriärens första världscuppoäng som en tung junior-VM-besvikelse tog slut i Taivalkoski på söndagen. Åtminstone nästan.

Ännu ska Eveliina Piippo försöka orka slita sig igenom Lapponia-loppet nästa vecka.

– Hoppas ”Kepa” (Kerttu Niskanen) håller sitt löfte om att vi bara ska njuta och ta det lugnt, ler Piippo i Yle Sportens intervju efter dagens 30 kilometer med klassisk teknik och intervallstart.

Just nu vill hon inte ens tänka på morgondagen. Tremilen, som gav med en nionde plats över sex minuter bakom segrande Krista Pärmäkoski, tog på krafterna.

– Det var nog jättejobbigt. Kroppen är trött och man känner att säsongen börjar vara slut.

Sätter upp höga mål

Säsongen som helhet har igen inneburit ett kliv framåt i utvecklingen.

19-åringen – som efter det första gymnasieåret i Tammerfors svenskspråkiga gymnasium blev student från idrottsgymnasiet i Vuokatti tidigare i vinter – tog sina första världscuppoäng genom att sluta 28:a på 10 kilometer klassiskt i Lahtis i mars.

Klassiskt är dessutom i allmänhet Piippos sämre disciplin. Junior-VM blev däremot en missräkning för den tidigare IF Åsarna-åkaren. Målet var medalj – resultatet två fjärdeplatser.

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo. Bild: Yle / Tomi Hänninen Eveliina Piippo

– Säsongen har varit lite upp-och-ner. Ser man som helhet så har jag utvecklats på det som jag borde utvecklas på. Och kanske det ändå är viktigast att jag gjort framsteg jämfört med landslagskvinnorna, inte är ju junior-VM ändå så viktigt.

– Jag är inte överraskad över hur bra det gått och jag får nog vara nöjd med många saker, men samtidigt har jag satt mina mål ganska högt upp, så nog får man ändå vara besviken.

Är det så att du lite behöver de här besvikelserna för att få fram motivationen?

– Jo, det är sällan som jag säger att jag ger upp för att jag är så skit, det är bara att jag hela tiden vill bli bättre. Besvikelser får mig att göra saker allt bättre och köra vidare allt hårdare.

Jylhä: Riskfaktorer måste hållas under kontroll

Piippo analyserar noggrant allt hon gör och beskriver sig själv som en perfektionist. Det ledde för ett antal år till en ätstörning, vars värsta skede hon kom över hösten 2014.

Finlands avgående chefstränare Reijo Jylhä ser att Piippo har alla förutsättningar att nå världstoppen och till och med att slå sig in i A-landslaget redan nästa vinter. Men Jylhä betonar att hon måste hitta rätt rytm mellan träning och vila.

– Hon gör hellre för mycket än för lite. Hon borde lära sig att märka vad som räcker, säger Jylhä till Yle Urheilu och fortsätter att hela livet måste vara i balans.

– Riskfaktorer som ätstörningen måste hållas under kontroll, poängterar han.

Såna här uthållighetstalanger ser man inte alltför ofta― Esko Paavola

Esko Paavola, som även tränat bland annat Krista Pärmäkoski samt syskonen Niskanen i Vuokattis idrottsgymnasium, säger att talang inom uthållighetslängdåkning är lika med syreupptagningsförmåga.

Och det har Eveliina Piippo.

– Såna här uthållighetstalanger ser man inte alltför ofta, konstaterar Paavola.

Hela livet i balans

Nu blickar Piippo vidare mot nästa vinter. Styrketräningen är ett område där hon ligger klart efter världseliten, men överlag gäller det i första hand att sy ihop ett fungerande helhetspaket.

– Det är svårt att göra bra resultat om man inte är frisk och om allt inte är i balans. Det är helhetsbilden jag måste få och funka. Som jag sett på landslagskvinnorna, så måste hela livet stöda idrotten.

Hur mycket ser du fram emot att jobba tillsammans med damlandslaget?

– Jag är lite nervös, medger Piippo. Men nog tror jag det blir kul, man måste bara hålla huvudet kallt. Hoppas det för mig framåt ännu fortare.

Läs mera:

Piippo om jakten på Sverige och bragdbrons: ”Hade behövt 500 meter till”

Medaljmissarna avlöste varandra i U20-VM för Eveliina Piippos del. Till slut fick hon åtminstone till ett superlopp i stafetten. ”Det är lite synd att tävlingarna är över när det börjar fungera”, säger hon till Yle Sporten.

Läs mera:

Träning och JVM går före världscupen för Piippo: ”Räcker inte att endast vara bra i fristil”

Jag nöjer mig inte med något annat än medalj i junior-VM och helst guld. Så säger juniorlandslagsåkaren Eveliina Piippo som i dag gjorde en bra insats på 10 km i Muonio och hade häng på de inhemska toppnamnen.

Läs mera:

IF Åsarnas landslagsåkare byter förening: ”Målet är att bli bäst i världen”

Kaka med mormor och biluppköp med pappa står på programmet på Eveliina Piippos 18-årsdag. Och ett föreningsbyte. Förra vinterns dubbla finländska mästare flyttar till Vuokatti Ski Team – där hon ska utvecklas till världens bästa skidåkare.