Hoppa till huvudinnehåll

Efter fyrtio år på Bisa gård går de i pension – därmed försvinner sista mjölkkon i Vanda

Marjaana Sjöblom tittar på den svarta kon Näpsä och hennes kalv.
Marjaana Sjöblom tittar till Näpsä, den sista mjölkkon, och hennes kalv. Marjaana Sjöblom tittar på den svarta kon Näpsä och hennes kalv. Bild: Yle/Christoffer Kaski bondgårdar,Mjölkkor,kor,Kalv,Näpsä

Efter fyrtio år på bondgården Bisa gård tänker Dick och Marjaana Sjöblom pensionera sig och stiga åt sidan och låta en ny generation ta över.

Vintern håller fortfarande sitt grepp och snön ligger tung över Bisa gård i Sottungsby i östra Vanda då Yle Huvudstadsregionens reporter träffar bondeparet Dick och Marjaana på deras gård.

Efter en förstulen kommentar av reportern om att det ännu är vinter, säger Dick att det trots snön är sprakande vår ute.

– Vi har ju varmt och det spöregnar och med sydliga vindar kom flyttfåglarna. Om en månad är vi ute på åkern och sår de första grödorna.

Men den här våren kommer att vara lite speciell.

Dick och Marjaana Sjöblom övertog huvudansvaret över gården i slutet av 70-talet och officiellt helt och hållet år 1981. Sedan dess har de tillsammans drivit den nu 160 hektar stora gården.

Största delen av Bisa gård, som sedan år 1994 har varit ekologisk, står på arrenderad mark.

På gården har de bland annat haft ca fyrtio mjölkkor och därigenom hållit såväl stamkunder som grannar med närproducerad mjölk direkt ur mjölktanken.

Marjaana Sjöblom fyller en kanister med mjölk.
Marjaana Sjöblom fyller en kanister med mjölk. Marjaana Sjöblom fyller en kanister med mjölk. Bild: YLE/Maja Ottelin jordbrukare,marjaana sjöblom

Efter fyrtio år som bönder har det nu blivit dags att flytta ned ett pinnhål – både symboliskt och bokstavligen.

De har nämligen valt att sakta men säkert trappa ner och gå i pension. Det innebär också en flytt till sytningsstugan lite längre ner på gården så att den yngre generationen som tar över kan flytta in i det stora huset.

Pensioneringen innebär också en del andra förändringar. På grund av de nya ägarnas allergier måste mjölkkorna sättas bort från gården.

Det är Marjaana som främst har haft hand om mjölkkorna. Men hon tycker trots det inte att det ska bli särskilt ledsamt att leva utan dem. Det ska snarare bli ganska skönt.

– Jag kan ju titta på andras kor när de betar, säger hon.

Just nu har de bara en ko kvar på gården – Näpsä, som ska ge mjölk åt både dem själva, grannar och lamm som kan behöva tillskottsmjölk.

Men Näpsä är också till salu och kommer att åka vidare bara Dick och Marjaana hittar ett lämpligt hem åt henne.

Mjölkkon Näpsä poserar för kameran.
Näpsä, den sista mjölkkon i Vanda, poserar för kameran. Mjölkkon Näpsä poserar för kameran. Bild: Yle/Christoffer Kaski Mjölkkor,kor,Näpsä

Trots att Dick och Marjaana har sagt hejdå till mjölkkorna fortsätter verksamheten på gården.

– Ladugården står ju ändå kvar så dit kanske någon annan flyttar in.

Dessutom finns det bland annat några hästar och tiotals får och lamm på gården.

Ett får ammar sitt nyfödda lamm.
Under våren lammar fåren. Lammet på bilden har fötts samma dag och är bara några timmar gammalt. Ett får ammar sitt nyfödda lamm. Bild: Yle/Christoffer Kaski får,lamm,bondgårdar

Det är dottern Eva-Linn och hennes Rasmus som ska ta över gården.

– Vi har fyra barn och vi är glada över att det löste sig smidigt och att barnen sinsemellan kom överens om att det är hon som tar över gården, säger Dick.

Dick, Marjaana och Eva-Linn Sjöblom och Rasmus Sahl.
En ny generation tar över Bisa gård. Från vänster Dick, Marjaana och Eva-Linn Sjöblom och Rasmus Sahl. Dick, Marjaana och Eva-Linn Sjöblom och Rasmus Sahl. Bild: Yle/Christoffer Kaski jordbrukare,rasmus sahl

Dick och Marjaana berättar att mycket har förändrats sedan de tog över Bisa gård för fyrtio år sedan.

– Våra glansdagar var nog på 80-talet. Då rådde en konsensus i samhället att vi var jämställda med de övriga arbetarna och då lönade det sig att satsa. På 90-talet fick den jordbrukspolitiken sitt slut.

– Jag hoppas innerligt att den nya generationen också får en gyllene tid, säger Dick Sjöblom.

En ladugårdsvägg.
De gråa molnen ligger tungt över Bisa gård då Yle Huvudstadsregionen besöker gården. En ladugårdsvägg. Bild: Yle/Christoffer Kaski bondgårdar,bisa gård
Två får och fem lamm.
Men inne i ladugården äter både får och lamm sig mätta på hö och mjölk och kunde inte bry sig mindre om vädret utanför. Två får och fem lamm. Bild: Yle/Christoffer Kaski får,lamm,bisa gård